Studentkinja zajedno sa roditeljima u borbi protiv Sendmena


Studentkinju Krefton Hil koledža u Kaliforniji, Taru Šulc šokiralo je saznanje da grafička novela Marjane Strapi – Persepolis, koja govori o odrastanju tokom iranske revolucije, sadrži nasilje. Dvadesetogodišnja Amerikanka je toliko zgrožena sadržajem ove grafičke novele da je zajedno sa roditeljima tražila od administracije fakulteta da je zabrani.

Pored Persepolisa, Šulcova je imala zamerki i na grafičke novele Y: Poslednji čovek na zemlji i Sendmen: Lutkina kuća čuvenog autora Nila Gejmena. Kaže da se nije nadala da u okviru literature za kurs engleskog jezika naiđe na sadržaj koji obiluje nasiljem i seksom.

’’Nisam očekivala da ću videti ovako nešto. Očekivala sam Betmena i Robina, a ne pornografiju’’, izjavila je Šulcova.

Profesor Rajan Bartlet, koji već tri godine drži ovaj kurs bez ikakvih problema, stao je u odbranu grafičkih novela.

’’Izabrao sam nekoliko cenjenih i nagrađivanih grafičkih novela za moj kurs engleskog jezika ne zato što su one navodno nepristojne, nego zato što svaka od njih govori o borbi koja se odvija unutar ljudi. Kao što je Fokner rekao ’Jedino o čemu vredi pisati je ljudsko srce koje je u konfliktu samo sa sobom’. Mislim da se isto može primeniti i za čitanje. Likovi u ovim grafičkim novelama se suočavaju sa brojnim unutrašnjim, ljubavnim, moralnim i drugim problemima’’, rekao je Bartlet.

Ali ovo objašnjene ne znači ništa Šulcovoj i njenim roditeljima. Dok ćerka ne želi da više iko pročita ove grafičke novele, otac je izjavio da ova dela, pored isključivanja iz programa, treba izbaciti i iz knjižara u okviru kampusa koledža.

Kakav će biti epilog ove priče, ne znamo, ali nadamo se da će biti pozitivan. Po Sendmena i Persepolis, naravno.

PROČITAJTE I OVO:  Kakva je budućnost stripa Dilan Dog?

Izvor: Happy Novi Sad