Stripovi koje svaki strip početnik mora da pročita


Stripovi (izbegnimo sada , besmislenu, a potencijalno predugu raspravu o terminu grafički romani – oba su sasvim u redu), su podjednako umetnička forma i potkultura. Kao i svaka supkultura i ova je obeležana izvesnim, manje ili više pisanim pravilima i pomalo odbija autsajdere. Spisak, stripova koji sledi, predstavlja dobre prelazne stripove- one koji omogućuju čitaocu ozbiljnije liteture da ih iskusi u drugačijoj formi (a da pritom ne mora da se upoznaje sa 70 godina dugim istorijatom Betmena).

SRB_CASE_FNL_2.qxStuck Rubber Baby, je delimično autobiografski roman Howarda Cruse, koji prati Tolanda Polka, mladog belog borca za prava afro-amerikanaca na američkom Jugu tokom šestedesetih. Tokom protesta mladi Polka, otkriva i nelako prihvata da je homoseksualac. Cruse uspeva da govori o sopstvenoj mladosti i o (očigledno večnim ) pitanjima američke politike – kao što su rasa, seksualnost i građanstvo, a da ne bude ni dosadan (ovde pomaže pomalo neuredni, tačkasti stil ) ni opterećen nostalgijom.

shortcomingsBen Tanaka, protagonista, Shortcomings-a je nezadovoljan gotovo svim aspektima svog života, poslom, gradom u kojem živi, na kraju krajeva samim sobom. Jedino čime nije nezadovoljan, je veza sa političkom aktivistikinjom Miko. Kada ga Miko, ostavi Tanaka se bori sa depresijom i pokušava da odluči da li da se bori za svoju propalu vezu ili da u dvadeset i nekoj, počinje život iznova. Autor Noah Baumbach, uspeva da uhvati specifičan vid samosažaljenja tipičan za privilegovane intelektualce na samom početku samostalnog života, kao i odnos između političkih uverenja i ličnih karaktera, svojih likova.

abc-coverAmerican Born Chinese, saglasno svom jednostavnom naslovu, istažuje pitanje građanskog i nacionalnog identiteta u Americi, u generaciji čija lična istorija počinje u Americi, ali čija nacionalna istorija seže hiljadama godina u prošlost. Grafički roman, se sastoji od tri paralelne priče – jedna je smeštena u kontekst kineske mitologije, druga se bavi susretom belog protagoniste i njegovog rođaka iz Kine, koji otelotvoruje sve zamislive stereotipe o Kinezima i treća (pomalo klišeizirano) govori o amerikanizovanom Kinezu, rastrzanom između svoje porodice i nove domovine. Vizualni identitet se menja sa svakom pričom i vrlo uspešno odslikava njen ton. Iako se bavi izrazito kompleksnim temama, strip sve vreme uspeva da bude izrazito duhovit.

PROČITAJTE I OVO:  Dodeljene nagrade za najbolje prevode sa francuskog na srpski

it-was-the-war-of-the-trenches-01-1-638Jacques Tardi je jedan od najuglednijih evropskih strip autora, akademski slikar već nekoliko decenija nastanjen u ovoj “manjoj” umetnosti. Iako je već dugo prihvaćen od francuske kulturne i akademske zajednice (odbio je titulu viteza kulture) , tek je nedavno ostvario proboj na šire evropsko i američko tržište (a uglavnom povodom stogodišnjice izbijanja Prvog svetskog rata). Njegov grafički roman It Was the War of the Trenches detaljno prikazuje gnusne detalje rovovskog rata, ali uspeva i više od toga – skokovima u budućnost, pokazuje da je Prvi svetski rat, samo početak najkrvavijeg veka u istoriji čovečanstva. Srpski prevod ovog stripa, opremljen je i prigodnim tekstom, istoričara Miloša Ković. Iako sa samim prilogom nema nikakvog problema (srpski udeo u ovom ratu i zaslužuje malo patetike), on ipak ne korespondira dobro sa romanom, jer se ovaj bavi samo “zapadnom pozornicom”, odnosno francuskim i belgijskim ratištem.

tumblr_np4b1ibN231qg4utwo1_1280David Mazzuchelli poznat je po radu na konvencionlanijim stripovima, kao što su Betmen i Derdevil, ali je u Asterios Polyp– u pustio svoju nekonvencionalnu umetničku stranu da divlja i rezultat je sjajan. Lik iz naziva, je sredovečni arhitekta, koji proživljava krizu nakon što ga žena ostavlja. On napušta svoj dotašnji život, otkrivajući slobodu u jednostavnijem životu , u provincjalnoj mehaničarskoj radnji. Iako je sama priča relativno konvecionalna, Mazzuchelli shvata da je strip vizuelni mediji i koristi gotovo svaki panel za neki vid eksperimenta i proširivanja mogućnosti forme. Rezultat je impresivan strip prožet referencama, na pop kulturu, akademsku kulturu, mitologiju – u osnovi sve što potiče maštu ovog impresivnog umetnika.

Autor: Jan Kanja