Stiven Fraj: Fejsbuk bi trebalo klasifikovati kao izdavača


Stiven Fraj smatra kako bi Fejsbuk i ostala „skladišta agencijskih vesti“ trebalo da budu klasifikovani kao izdavači jer bi na taj način bila zaustavljena poplava lažnih vesti  kao i širenje govora mržnje preko interneta tako što bi društvene mreže podlegle istoj zakonskoj odgovornosti kao i tradicionalni medijski sajtovi.

Obrazlažući svoj predlog za reformu interneta na književnom festivalu  ovaj britanski glumac, pisac, voditelj, pobornik ateizma i komičar optužio je društvene mreže  kako „odbijaju da preuzmu odgovornost za klevetničke, opasne, nasilne i lažne sadržaje za koje bi tradicionalni mediji bili odgovorni pred zakonom“.

„Prvo bih Fejsbuk klasifikovao kao izdavača“, rekao je Stiven Fraj. „Fejsbuk predstavlja izvor informacija za 80% stanovništva, a nema nikakvu odgovornost vezanu za njihov sadržaj. To je apsurdna situacija.“

„Ako bi oni, kao i Tviter i ostale društvene mreže bile odgovorne za svoje sadržaje koje objavljuju onda bi njihova kontrola tog sadržaja bila daleko veća, naročito kada su u pitanju klevete, pretnje i ostali užasi.“

Prošle nedelje je objavljeno kako  Fejsbuk, Tviter i Jutjub moraju da usklade svoje sadržaje sa novim evropskim zakonom kada je u pitanju govor mržnje i seksualno eksplicitni sadržaj inače će biti primorani da plate ogromnu kaznu.

Inače, Stiven Fraj je svoj prvi kompjuter kupio još 1982. godine i sebe smatra kompjuterskim entuzijastom  kao i jednim od pionira  interneta i društvenih mreža.

Izvor: The Guardian


PROČITAJTE I OVO:  Citati iz knjiga koji će vas pogoditi do srži