Stigla je završnica trilogije o Ajvi Poket


Izdavačka kuća Odiseja upravo je objavila knjigu Donesite mi glavu Ajvi Poket Kejleba Krispa.

O knjizi: Otkako je dobila Satni dijamant, Ajvi Poket su progonili, prevarili, kidnapovali, zatvorili u ludnicu i prepustili prilično groznim usvojiteljima. Srećom, Ajvi se uvek dočeka na noge – ipak je krasi urođeni instinkt preplašenog zeca. Uzdajući se u moć Satnog dijamanta, Ajvi polazi da spase svoju najbolju prijateljicu, Rebeku, zarobljenu u paralelnom svetu. Ali zdravlje je izdaje, neki čovek u belom odelu je prati kud god da krene a porodica Baterfild kuje novu zaveru da je se otarasi. Uz nekoliko trikova u rukavu i urođeni instinkt majstora prerušavanja, Ajvi je sigurna da može nadmudriti neprijatelje i uspešno okončati najsmeliju akciju spasavanja koja je ikad postojala.

U burnoj završnici trilogije o Ajvi Poket čeka vas avantura koja ostavlja bez daha, zabiberena neopisivom hrabrošću i nezamislivim opasnostima, ali i konačni odgovor na pitanje: Ko je zaista Ajvi Poket?

O autoru: Kejleb Krisp je zapravo pseudonim australijskog pisca Stivena M. Džajlsa pod kojim su objavljene avanture devojčice Ajvi Poket koje su pred vama. Stiven M. Džajls se u Australiji proslavio avanturističkim knjigama za decu pisanim po uzoru na gotske romane, od kojih su najpoznatiji serijali Sajlas i Vinterbotomovi (Silas and the Winterbottoms, 2009; The Vulture of Sommerset, 2010; The Death (and Further Adventures) of Silas Winterbottom, 2010) i Ajvi Poket (Anyone But Ivy Pocket, 2015; Somebody Stop Ivy Pocket, 2016; Bring Me the Head of Ivy Pocket, 2017).

Svetsku slavu je stekao upravo knjigama o doživljajima neobične devojčice i širom sveta je poznat po pseudonimu. Retko se pojavljuje u javnosti i o njegovom životu se ne zna mnogo. Samo šaljiva biografija u kojoj se predstavlja kao osobenjak. Kako kaže, rođen je u Australiji gde su ga odgajali strastveni bibliotekari koji su ga hranili književnošću 19. veka i mlakom kašom. Period detinjstva mu se tragično i prevremeno završio kada je baku Mejbl prodao za šaku običnih semenki bundeve. Diplomirao je na Univerzitetu Tihe patnje na odseku za Ćudljivu misao. Čvrsto je odlučio da će ostaviti trag u svetu svojim pisanjem. Naravno, usledio je period teškog truda, neuspeha i razočaranja koji je trajao sve dok se Krisp nije preselio u napuštenu kolibu u šumi i posvetio se pisanju o Ajvi Poket, ni po čemu posebnoj dvanaestogodišnjoj sobarici. Sa spoljašnjim svetom Krisp komunicira isključivo Morzeovom azbukom ili lupkanjem po timpanima. Ne podnosi poslastičare i određene vrste kućnih zečeva. U jednom od retkih intervjua, Kejleb Krisp je otkrio da najradije provodi vreme u dugim šetnjama po mašti, da je najsrećniji kada napiše savršenu rečenicu, da je izuzetno nestrpljiv i da retko odgovara na pozive. Kada bi mogao da putuje kroz vreme, istog časa bi se uputio u London 19. veka, mesto i vreme koje je vrlo autentično dočarao čitaocima Ajvinih doživljaja.