Šta povezuje Alisu u zemlji čuda i atentat na Abrahama Linkolna


Lusi Kerol je bio jedan od najčitanijih engleskih pisaca, a takođe je bio i matematičar, logičar, anglikanski sveštenik i amaterski fotograf. Danas je najpoznatiji po knjigama Alisa u zemlji čuda i Alisa s one strane ogledala.

Ovo su neke od interesantnih činjenica vezane za njega.

alice_in_wonderland_by_creativitytolife-d6lw1fn

1. Postoji jedna zanimljiva veza između Alise u zemlji čuda i atentata na američkog predsednika Abrahama Linkolna. dcaa5f2ddd1e27b64ff985d09f8ee228 Naime, predlog za naslov Kerolovog najpoznatijeg dela dao je Tom Tejlor, autor drame Naš američki rođak čije izvođenje je gledao Abraham Linkoln kada je Džon But pucao u njega. Kerol je prvobitni želeo da svom delu da naziv Alisine avanture pod zemljom, ali je Tejlor smatrao da bi takav naslov među decom bio shvaćen kao nešto što ima veze sa rudarstvom.

2. Za jednog matematičara očekivano je da sve u njegovom životu bude matematički precizno. Zato je Luis Kerol svoj čaj kuvao tačno deset minuta. Naravno da je merio vreme.

img-thing

3. Sebe je zvao Dodo. Smatra se da je ovaj nadimak izveden iz njegovog prezimena. Pravo ime mu je bilo Čarls Latvidž Dodžson, a neki smatraju da je Dodo rezultat mucanja prilikom pokušavanja da izgovori svoje prezime.

4. Među brojne izume Luisa Kerola nalaze se i električno pero za pisanje, tricikl i društvena igra Word ladder u kojoj igrači rečima menjaju po jedno slovo tako da dobiju neko drugo značenje (u američkim serijama i filmovima možemo videti junake kako igraju Scrabble koji je i nastao iz ove Kerolove igre).


PROČITAJTE I OVO:  Hari Poter joga za sve čarobnjake i normalce