Na 13., redovnoj skupštini Srpskog književnog društva (SKD) pokrenuto je više inicijativa za očuvanje srpskog jezika.

Kako je navedeno u Saopštenju Srpskog književnog društva, Skupštini je prisustvovao veliki broj članova SKD-a, a u lepoj radnoj atmosferi, uz otvorenu diskusiju o svim najvažnijim segmentima delovanja Društva, jednoglasno su usvojeni godišnji izveštaji Upravnog i Nadzornog odbora. Potom je Skupština usvojila tekst predloga tri Inicijative a reč je o nameri da se srpski pisci aktivnije uključe u borbu za popravljanje, kako je ocenjeno, katastrofalnog statusa jezika i književnosti u našem prosvetnom sistemu, te početku zalaganja sa unapređenje kulturnih sadržaja u elektronskim medijima.

Nakon iscrpne i konstruktivne rasprave, Skupština SKD je usvojila sledeća dokumenta: Inicijativa za očuvanje lektorata za srpski jezik na univerzitetima u inostranstvu, Inicijativa za povećanje broja časova srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama, Inicijativa za obezbeđenje više prostora posvećenog kulturi u elektronskim medijima.

Upravni odbor je ovlašten da nakon objavljivanja Inicijativa pokrene sveobuhvatnu akciju koja bi trebalo da rezultira pokretanjem procedura za rešavanje problema na koje je ukazano. SKD će pozvati sve zainteresovane da se insitira na otvaranju dijaloga sa nadležnima za iznalaženje načina za primenu predloženih rešenja u doglednom vreme

Na Skupštini su izabrani i novi članovi SKD-a; Berislav Blagojević, Mira Popović, Slobodan Gavrilović, Slobodan Bubnjević, Dragoljub B. Đorđević i Bojan Samson.

Izvor: Blic


ČITAJTE  100 slovenskih romana na Sajmu knjiga

Leave a Reply

Your email address will not be published.