“Srebrni put” – pravi švedski noar


Izdavačka kuća Dokaz upravo je objavila novi roman u ediciji Nordic Noir, saspens Srebrni put, švedske autorke Stine Džekson.

O romanu:

Pre tri godine, Leleova ćerka Lina nestala je u zabačenom delu severne Švedske. Lele od tada svako leto provodi vozeći se Srebrnim putem, u mahnitoj potrazi za njom. Upada na napuštena seoska imanja i odlazi do najudaljenijih sporednih puteva ne bi li pronašao bilo kakav trag.  U selo Glimeštresk, koje se nalazi duž Srebrnog puta, stiže sedamnaestogodišnja Meja sa svojom majkom, nadajući se novom početku. Ona je istih godina kao Leleova ćerka u vreme nestanka.  Kada nestane još jedna devojka, životi Lelea i Meje isprepletaće se na tragičan način koji niko od njih nije mogao ni da zamisli.

Debitantski roman Stine Džekson potresno je delo velike literarne snage i favorit kritičara od prvog dana. Srebrni put je priča o ljubavi, bolu, neodustajanju i pronalaženju snage da se nastavi dalje. Jer i najmračnije putovanje jednom mora da se završi.

˗ Nagrada The Glass Key za najbolji skandinavski kriminalistički roman (2019)

˗ Nagrada Knjiga godine (Švedska, 2019)

˗ Nagrada Švedske akademije kriminalističkih pisaca u kategoriji Najbolji švedski kriminalistički roman (Švedska, 2018)

Rekli su o romanu:

„Nezaboravni portret očinske tuge.” (Sunday Times)

„Pravi švedski noar.” (Aftonbladet)

„Volim sve u vezi sa ovom  knjigom. Stina Džekson je autorka koja poznaje umetnost kombinovanja saspensa sa književnom dubinom. Prelepo, melanholično i sjajno napisano.” (Lina Bengtsdoter)

„Neverovatno dobro napisano.” (Lejf G. V. Pešon)

„Najbolji debitantski krimi-roman koji sam ikad pročitala. Sugestivan, duboko psihološki pronicljiv i konstantno uzbudljiv.” (Kamila Grebe, dvostruka dobitnica nagrade The Glass Key)

O autorki:

Stina Džekson rođena je 1983. godine u Šelefteu, gradu na severu Švedske. Pre nešto više od deset godina preselila se u američki grad Denver, gde je napisala svoj prvi roman, Srebrni put, koji joj je doneo status zvezde u usponu nordijske književnosti. Za ovo delo osvojila je nagradu The Glass Key za najbolji skandinavski kriminalistički roman (2019), priznanje Švedske akademije kriminalističkih pisaca za najbolji švedski kriminalistički roman (2018), kao i nagradu Knjiga godine (2019).

PROČITAJTE I OVO:  "Euforija" Elin Kulhed - roman o Silviji Plat