U Moskvi je juče počeo 30. Međunarodni sajam knjiga na kojem će, u organizaciji Minstarstva kulture i informisanja, učestvovati i Srbija.

Na štandu Republike Srbije biće izložene knjige srpskih pisaca prevedene na ruski jezik, izbor iz savremene književne i teorijske produkcije, novi tomovi sabranih dela srpskih klasika i monografska literatura.

Deo programa Moskovskog sajma su paneli povodom dva jubileja: 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i 125 godina od rođenja Ive Andrića. O odnosu pesničke tradicije i savremene poezije u srpskoj književnosti i o lirskom u delu Ive Andrića govoriće profesor Filološkog fakulteta i upravnik Univerzitetske biblioteke u Beogradu Aleksandar Jerkov i pesnik Dragan Jovanović Danilov.

Kako je najavilo Ministarstvo kulture i informisanja, biće održan i razgovor sa ruskim izdavačima koji objavljuju dela autora iz Srbije. Za Sajam knjiga u Moskvi pripremljeni su katalog “Srbija čita/Čitaj Srbiju” u kom se za prevođenje preporučuju knjige svih žanrova koje su u poslednje dve godine dobile najuglednije nagrade, elektronski adresar izdavača, promotivni video i programska brošura “Dijalozi”.

Programsko predstavljanje srpske književnosti i izdavaštva povereno je Biblioteci grada Beograda, a tehnička realizacija Privrednoj komori Srbije. Međunarodni sajam knjiga u Moskvi traje do nedelje, 10. septembra.

Izvor: B92

Comments

comments

Related Posts