Sofi Dol na Noći književnosti


Sofi Dol učestvovaće kao predstavnica Francuske i Francuskog instituta na Noći književnosti 17. septembra u Spensu, u okviru nedelje književnosti Kaleidoskopa kulture.

Safi Dol je glumica i književnica, rođena u istočnoj Francuskoj 1965. godine. Studiranje muzike na Nacionalnom konzervatorijumu u Strazburu podstaklo ju je da se bavi mnogim umetničkim praksama. Autorka je romana „Camille, mon Evolee” (2015), koji je osvojio nagradu za najbolji prvi roman časopisa Lire„La Suture” (2016) i „Au Grand Lavoir” (2018). Radi i u sferi obrazovanja i pedagogije. U okviru književnog programa regiona Il de Frans, nedavno je provela deset meseci koordinišući radionicu pisanja za zatvorenike Pritvorskog centra Melun, 40 kilometara jugoistočno od Pariza.

O knjizi „U velikoj perionici”:

Književnica učestvuje u televizijskom programu, govoreći o objavljivanju svoje prve knjige. Ni ne sluti da njena slika na ekranu u tom času uznemirava zaposlenog na održavanju zelenih površina grada Nožan le Rotru. Odsluživši za zločin počinjen pre trideset godina, gledalac vodi uredan život, a sada se neočekivano suočava sa svojom prošlošću, svojim prestupom i svojom krivicom. Književnica je, naime, ćerka njegove žrtve. I za pet dana dolazi u gradsku knjižaru svog rodnog grada. Od tog trenutka počinje previranje unutar usamljenog: u sredini koja je i banalna i opresivna, on iščekuje susret licem u lice kojeg se i boji, ali od kojeg ne može pobeći.


ČITAJTE  Predstavljanje knjige "Dvadeset peti sat" Aleksandra Gatalice