Snimljen film posvećen životu Dejvida Fostera Volasa


U režiji Džejmsa Ponsoldta (James Ponsoldt) snimljen je film “The End of the Tour” posvećen životu Dejvida Fostera Volasa

Izdavačka kuća AGORA objavila je dve knjige Dejvida Fostera Volasa – “Kratke razgovore sa ogavnim muškarcima” i “Devojčicu neobične kose”, oba u prevodu Igora Cvijanovića.

Dejvid Foster Volas – DEVOJČICA NEOBIČNE KOSE, priče

Dejvid Foster Volas (1962–2008), američki romanopisac, pripovedač i esejista, jedno je od najvećih imena književnosti na engleskom jeziku s kraja 20. i početka 21. veka. Takav status stekao je zahvaljujući inventivnosti i svežini svog opusa koji je umnogome oblikovao i njegove literarne savremenike. Nakon Volasove knjige priča “Kratki razgovori sa ogavnim muškarcima”, koje su u Agori izašle, 2013, pred našim čitaocima je njegova knjiga “Devojka sa neobičnom kosom”. Ova knjiga pršti od čudesnog dara Dejvida Fostera Volasa i njegovog izvanrednog i uznemirujućeg maštovitog preosmišljavanja stvarnosti.

„Reč je o prvoobjavljenoj zbirci priča pokojnog velemajstora postpostmoderne, Dejvida Fostera Volasa. Volasa na srpskom jeziku, tek krećemo da otkrivamo, a Devočica neobične kose (preveo Igor Cvijanović, objavila Agora) savršen je ogledni primerak za prvi ili drugi susret sa ovim piscem. Premda je reč o zbirci priča sa početka literarne karijere zlosrećnog Volasa, već u Devojčici neobične kose da se lako opaziti dobar deo Volasovog književnog genija. Poput opaženog u ranije kod nas objavljenoj zbirci priča Kratki razgovori s ogavnim muškarcima, Volas i ovde varira identitetske pometnje i solipsizam kao ključne motive. To je slučaj i sa izvanrednom prvom pričom (Male beziražajne životinje), sa naslovnom, pa i završnom i najdužom (Ka zapadu kurs imperija zauzima). Volas je u svim pričama usredsređen na pojam poznat kao American experience (američko iskustvo) i na nemogućnost suštinskog iskoraka iz senke koju pravi i cementira zagledanost u vlastiti pupak. Osim toga, i u ovom delu Volasa zatičemo zagledanog u krajnje mogućnosti jezika da isprati jedan tako ozbiljan i ambiciozan naum.”

PROČITAJTE I OVO:  Studenti dobili knjižaru, ali bi radije na narodnjake

Zoran Jankovic, City magazin

Dejvid Foster Volas – KRATKI RAZGOVORI SA OGAVNIM MUŠKARCIMA

NAJORIGINALNIJA KNJIGA AMERIČKE PROZE 21.VEKA

Iza neobičnog naslova “Kratki razgovori sa ogavnim muškarcima! krije se knjiga koja je u mnogome obeležila američku prozu na početku 21. veka, koja je sa podjednakim uspehom nastupala u pozorištu, na filmu i bivala nagrađivana prestižnim književnim nagradama. Naime, dvanaest razgovora je pretvoreno u pozorišnu predstavu koja se izvodi od 2000, a knjiga je adaptirana i u istoimeni film u režiji Džona Krasinskog.

O značaju ove knjige svedoči kritičar Njujork tajmsa Adam Gudhert: „Po svojim ekscentričnim opsesijama i zlokobonim eksperimentima, Volas počinje da liči na još jednog ludog naučnika američke književnosti: Edgara Alana Poa. I njegove ogavne muškarce, poput Poovih, uhode demoni koji nas sve proganjaju. Izvanredno originalna zbirka… ‘Kratki razgovori s ogavnim muškarcima’ je osmišljena da ispituje čitaoca, da izmami sveže reakcije na užase čija je oštrica otupela u doba tehnološke preopterećenosti”

Zbirka “Kratki razgovori sa ogavnim muškarcima” sastoji se od dvadeset tri priče koje funkcionišu kao ciklus kratke proze. U četiri naslovne priče, različiti muškarci odgovaraju na pitanja svojih sagovornica koje čitaoci nikad ne čuju. Volasovi ogavni muškarci u tim razgovorima rekonstruišu svoje odnose sa suprotnim polom i slikaju solipsističku pustoš savremenog doba. Oni, međutim, nisu jedini (anti)junaci ove knjige. Volas pripoveda o ženi opsednutoj strahom da ona nije dovoljna svom mužu; ispisuje svojevrstan izveštaj o patnjama osobe obuzete sobom i svojim osećanjima u tolikoj meri da ne primećuje ništa van svog emocionalnog vakuuma oličenog u depresiji; parodira svet savremenog šou-biznisa kroz prizmu antičkih mitova; demistifikuje popularnu psihoanalizu; pokušava da odgovori da li je moguće sagledati neki ličan, velikodušan čin bez ikakvog veličanja sebe kao dobročinitelja i zašto je lakše prodati nepotrebnu alatku za pet dolara nego je pokloniti. Dejvid Foster Volas sve to čini s takvom intelektualnom snagom i nabokovljevskom veštinom pripovedanja da “Kratki razgovori s ogavnim muškarcima” proširuju predstavu o zadovoljstvima koje pruža kratka proza.

PROČITAJTE I OVO:  Nova knjiga o Hariju Poteru na leto

„Izvanredno originalna zbirka… ‘Kratki razgovori s ogavnim muškarcima’ je osmišljena da ispituje čitaoca, da izmami sveže reakcije na užase čija je oštrica otupela u doba tehnološke preopterećenosti.” Time

„Demonstracija ironične virtuoznosti… Volas nudi beskompromisnu kritiku i spas ove kulture, s autoritetom nenadmašnog majstora.” Chicago Tribune

„Sve ove priče odišu inteligencijom i razmetljivošću zbog kojih je teško odložiti knjigu.” Wall Street Journal

„Supersonično zadovoljstvo, razuzdano mrcvarenje forme kratke priče… Dejvid Foster Volas je zajeban prozni pisac.” LA Weekly