Patriša Hajsmit, Ilustracija: Bookvar

Smrtonosna gospođica Hajsmit


Novi film prikazaće život slavne književnice kao neku vrstu horora.

Foto: Thomas Whiteside/Christopher Polk/Austin Hargrave/AP, Izvor: deadline.com

Šejlin Vudli (Big Little Lies), Kara Delevin (Carnival Row) i Noemi Merlan (Portrait Of A Lady On Fire) trebalo bi da budu zvezde biografskog filma o književnici Patriši Hajsmit.

Film čiji je radni naslov The Murderous Miss Highsmith trebalo bi da prikaže život slavne autorke kao neku vrstu horor filma. Radnja će se fokusirati na period života pre nego što je napisala svoje najslavnije delo Talentovani gospodin Ripli. Ovaj roman dobrim delom je inspirisan dvema ženama sa kojima je Hajsimt bila u emotivnim vezama.

Autori filma imaju nameru da pokušaju da uđu u um slavne književnice, koju će igrati Vudli, prikažu njenu fascinaciju jezivim zločinima i istraže kako je buran ljubavni život uticao na njenu ličnost.

Snimanje filma planirano je za ovu jesen u Italiji.

Patriša Hajsmit, Izvor: economist.com

Patriša Hajsmit je američka književnica najpoznatija po svojim psihološkim trilerima i krimićima. Njeni romani i pripovetke su adaptirani u preko dvadeset filmova. Po njenom prvom romanu Stranci u vozu (Strangers on a Train) Alfred Hičkok snimio je istoimeni film (kod nas poznatiji pod naslovom Nepoznati iz Nord-ekspresa). Ipak, Hajsmit je najpoznatija po svojoj seriji romana o ubici Tomu Ripliju, a napisala je i veći broj pripovedaka koje su često obojene satirom i crnim humorom. Roman o lezbejskoj ljubavi Cena soli  doživeo je filmsku adaptaciju pod naslovom Kerol.

Hajsmit je imala uzbudljiv privatni život koji je privlačio pažnju medija, a bila je u vezama sa preko dvadeset žena. Ove veze je krila od očiju javnosti i o njima je pisala samo u svojim dnevnicima.

Dokumentarni film o ovoj fascinantnoj ličnosti srpska publika mogla je da pogleda na ovogodišnjem FEST-u u švajcarsko-nemačkom ostvarenju Voleti Patrišu Hajsmit (Loving Highsmith).