Smešni duhovi protiv strašne diktature


Knjiga “Sedam meseca Malija Almeide” spaja autore poput Salmana Ruždija i Garsije Markesa sa Gogoljevim romanom “Mrtve duše” i Bulgakovljevom knjigom “Majstor i Margarita”, a sve to začinjeno urnebesnim humorom u duhu Terija Pračeta i Daglasa Adamsa.

Možda će nekome ko situaciju posmatra sa strane tragična pozicija jedne zemlje i porazna situacija u njoj delovati komplikovano, ali za one privilegovane koji žive u sličnim surovim parodijama od država sve će biti kristalno jasno.

Oslobodilački tigrovi tamilskog Elama hoće sopstvenu državu i da bi to postigli spremni su i da se razračunaju sa umerenjacima u sopstvenim redovima. Narodni oslobodilački front želi da zbaci kapitalistički režim i ne preza da na putu ka tom cilju ubija pripadnike radničke klase. Ujedinjena nacionalna partija (koju još zovu i Ujak-nećak partija iz razloga koje svi koji žive u korumpiranim nepotističkim državama razumeju) na vlasti je već decenijama i to vreme je iskoristila da zakuva dva rata. U njihovoj službi su Specijalne jedinice koje otimaju, muče i, ako žrtva ima sreće, ubijaju svakoga ko ima veze sa one prve dve organizacije.

Ako je ovo nije dovoljno komplikovano, hajde da malo začinimo celu situaciju.

Indijske mirovne snage su tu da osiguraju mir i na tom putu su spremne da spaljuju čitava sela. Ujedinjene Nacije imaju svoj štab u glavnom gradu i svoj rad fokusiraju na jalove projekte. Indijska tajna služba je prisutna samo zarad sklapanja sumnjivih poslovnih dogovora. CIA sedi na susednom ostrvu sa veoma moćnim dvogledima.

I dalje jednostavno? Okej. Hajde da nastavimo.

Nacija je podeljena na rase koje se mrze i koje su rascepkane na verske grupe koje se međusobno ne podnose. Dok su u opoziciji zalagaće se za mir i zajednički suživot, ali će u zamenu za zrnce moći ili uticaja nametati dominaciju sinhaleškog budizma.

Ukratko, svi se mrze i bore za vlast kako bi se obogatili. Kako bi došli na vlast pujdaju obične ljude jedne na druge, tako da je veoma lako biti spaljen zbog pogrešne (ili prave) odeće u pogrešnom (ili pravom) delu grada ili zemlje.

Možete se baviti fotografijom i u jednom trenutku slikati prelepi zalazak sunca kakvih na ostrvu ima ama baš svake večeri, a već u sledećem trenutku, sa nekoliko metara iznad tla, posmatrati kako vam neki sumnjivi likovi testerišu delove tela dok vam mozak iz razbijene lobanje curi u obližnje jezero.

Upravo se u takvoj situaciji našao Mali Almeida, fotograf, kockar, drolja, kako bi pisalo na njegovom grobu da ga silom prilika nije zamenilo jezero i crne vreće. Da stvar bude gora Mali nema pojma kako je nastradao. Nebeska administracija mu je dala sedam dana (sedam meseca, kako oni to zovu), da se priseti šta se desilo i da pronađe ubicu pre nego što njegova duša nastavi putovanje u nekim drugim pravcima. Kao duh, Mali može da komunicira samo sa drugim duhovima u Međuprostoru, kreće se uz pomoć vetrova (ali samo kroz mesta na kojima je tokom života već bio), i može da bude na lokacijama na kojima se spominje imenom i gde se govori o njemu. Postoji mogućnost i da nešto došapne živima ili im se pojavi u snovima, ali za to bi trebalo da proda dušu jednom od hiljada đavola, demona i ostalih krakaondžula onostranog sveta.

Jedini koje interesuje šta se sa njim desilo jesu najbolja drugarica i dečko. A tu su i dva skoro pa ne korumpirana policajca koji pokušavaju da vode pravu istragu. Istragu koji žele da onemoguće političari, vladin i nevladin sektor, trgovci oružjem, pobunjenici, teroristi, borci za slobodu, kriminalci i sve druge muške drolje sa kojim je ikada bio.

Jedina šansa da dobije svoj mir i ostvari pravdu jeste da se seti ko ga je ubio, dok njegova prijateljica i ljubavnik moraju da nađu četiri koverte u kojima se nalaze fotografije koje mogu da sruše čitav sistem u zemlji.

Ovo je temelj na kome počiva roman Sedam meseca Malija Almeide koji je autoru Šehanu Karunatilaki doneo prestižnu Bukerovu nagradu 2022. godine. Čini se da kod Karunatilaka ništa ne može da bude jednostavno, od prezimena, pa do puta do nagrade. Rukopis pod nazivom Đavoli ples je ušao u najuži izbor za prestižnu nacionalnu nagradu, da bi tek nakon pet godina bio objavljen pod naslovom Razgovori s mrtvima. Kako se pokazalo da su političke prilike i mitologija Šri Lanke previše komplikovani i nerazumljivi za nekoga ko nije sa ostrva, knjiga je u određenoj meri prerađena i objavljena pod sadašnjim naslovom. Upravo je ta prerađena knjiga ovenčana prestižnom Bukerovom nagradom.

U svom jedinstvenom i originalnom delu, koje je kod nas sa originalnim koricama i u briljantnom prevodu Aleksandra Milajića objavila izdavačka kuća Tea Books, Karunatilaki spaja autore poput Salmana Ruždija i Garsije Markesa sa Gogoljevim romanom Mrtve duše i Bulgakovljevom knjigom Majstor i Margarita, a sve to začinjeno urnebesnim humorom u duhu Terija Pračeta i Daglasa Adamsa.

Sedam meseca Malija Almeide jeste jedinim delom politička satira koja oštricom brijača reže samu suštinu jednog represivnog i surovog društva (ali i licemerje zapadnih posmatrača, međunarodnih organizacija i nevladinog sektora), priča o duhovima, politički triler, urnebesno smešna tragedija, ali i jedna predivna, emotivna i topla i intimna ljudska priča o prijateljstvu, ljubavi, kajanju i posthumnoj administraciji.

Šehan Karunatilaka je napisao knjigu koja se pojavljuje tek na svakih nekoliko decenija i za koju je odmah jasno da će postati kultna među brojnim čitaocima širom sveta, ali da će od nje nastati i serija u produkciji nekog globalnog striming servisa.

Piše: Milan Aranđelović

Izvor: Optimist