Slavni pisac priznao da je špijunirao za MI6


Britanski pisac Frederik Forsajt je u svom autobiografskom delu, čiji su izvodi objavljeni u Londonu, priznao da radio za britansku obaveštajnu službu MI-6.

Forsajt, rođen 1938. godine, autor romana “Šakal” i “Psi rata”, rekao je da je više od 20 godina radio za MI-6 u Bijafri, u istočnoj Nemačkoj i Rodeziji koja je postojala od 1965. do 1979. godine. Dok je radio kao nezavisni novinar, Forsajtu je 1968. prišao agent MI-6 koga on u knjizi zove “Roni”, a koji je želeo da ima “svog čoveka u srcu Bijafre tokom tamošnjeg građanskog rata 1967-1979”.

“Kada sam otišao u prašumu Bijafre, Roni je imao svog čoveka”, naveo je Forsajt u delu “The Outsider” koji izlazi u septembru.

Dok je bio u Bijafri, Forsajt je pisao članke o humanitarnoj i vojnoj situaciju, a Ronija je obaveštavao o drugim temama o kojima nije pisao.

Forsajt je 1973. sa istim zadatkom bio u tada komunističkoj istočnoj Nemačkoj. Imao je zadatak da preuzme informacije od jednog ruskog pukovnika koji je radio za MI-6. Pisac je u Rodeziji bio u misiji procene namera tadašnje vlade.

Forsajt je ranije priznao da je finansirao pokušaj puča u Ekvatorijalnoj Gvineji 1973. što je opisao u knjizi “Psi rata”. Pisac je takođe priznao da je od MI-6 imao podršku za svoj istraživački rad opisan u knjigama.

Autor je 20 romana prodatih u svetu u 70 miliona primeraka.

Izvor: N1info


PROČITAJTE I OVO:  Originalna verzija romana "Frankenštajn ili moderni Prometej"