U četvrtak, 12. aprila sa početkom u 19 časova u Srpskom književnom društvu (Francuska 7) biće održana tribina Sećanje: Aleksandar Ilić (1945–2018).

Na tribini će učestvovati konzulka ambasade Republike Češke Petra Feikova, predsednik Upravnog odbora Češke besede Andrej Kubiček, Biserka Rajčić, Milan Vlajčić, Ivana Kočevski i Nenad Milošević.

Aleksandar Ilić rođen je 1945. godine u Znojmu, Čehoslovačka, danas Češka Republika. Godine 1953. Porodica se vraća u Jugoslaviju posle sukoba Jugoslavije sa Informbiroom – Staljinom.

Godine 1963. upisao je Filološki fakultet u Beogradu, Odsek za opštu književnost i teoriju književnosti. U toku studija bio je 1968. godine urednik kulturne rubrike nedeljnika Student, a 1969. godine i njegov glavni urednik. Bio je učesnik studentskih demonstracija u junu 1968. godine, kada ga je na podvožnjaku premlatila policija. Student je tada doživeo četiri privremene i jednu trajnu sudsku zabranu.

Posle raspuštanja redakcije Studenta, Ilić se sa grupom saradnika prebacio u časopis Vidici, u kome je bio glavni urednik od 1970. do kraja 1971. godine. Posebno su bili značajni brojevi Vidika posvećeni totalitarizmu – boljševičkom u Rusiji i nacionalsocijalističkom u Nemačkoj. Broj o Rusiji je delimično zabranjen na sudu, a o Hitleru u celini i definitivno. Ipak, sa najvišeg mesta odbijen je zahtev tadašnjih sovjetskih vlasti da Ilić bude primerno kažnjen zbog broja posvećenog ruskim disidentima – od Aleksandra Solženjicina do Josifa Brodskog.

Comments

comments

Related Posts