Izvor: Instagram Printscreen/disfrutademadrid

SEDI DA ČITAŠ 2024: Klupe u obliku knjiga se vraćaju u centar grada


Klupe u obliku knjiga kao svojevrsni oblik promocije kulture čitanja.

Foto: Instagram Printscreen/mybookgramm

Klupe u obliku knjiga, koje se vraćaju u Madrid kao deo kampanje „Sedi da čitaš 2024“, predstavljaju jedinstven način da se promoviše čitanje i ljubav prema knjigama među stanovnicima i posetiocima grada. Ova inicijativa, podržana od strane JCDecaux, Dentsu i Penguin Random House, uz pomoć Gradske uprave Madrida, ima za cilj da stvori kulturne tačke koje povezuju ljude i knjige u urbanom okruženju.

Dizajn i lokacije

Svaka klupa je dizajnirana da liči na otvorenu knjigu, sa detaljima koji imitiraju korice i stranice, čime se stvara vizuelno privlačan i funkcionalan prostor za sedenje. Postavljene su na strateškim mestima širom grada, uključujući:

Plaza Felipe II: Blizu Casa del Libro, poznate knjižare.

Plaza Colón Nacionalna biblioteka: Idealno mesto za ljubitelje knjiga.

Plaza Cibeles: Pored kioska na sredini trga, omiljena tačka za mnoge posetioce.

Glavni ulaz na Sajam knjiga u Madridu: Kapija Madrida, ulaz u Paseo de coches, pruža savršeno okruženje za čitanje.

Retiro park: Blizu ulice Ibiza i biblioteke Trías de Bes, mesto gde priroda i čitanje idu ruku pod ruku.

Ciljevi i značaj

Cilj ove inicijative je da podstakne ljude svih uzrasta da uzmu knjigu i čitaju, koristeći javne prostore kao mesta inspiracije i opuštanja. Čitanje na ovim klupama omogućava ljudima da uživaju u knjigama na otvorenom, čime se povezuju sa prirodom i gradskim pejzažem.

Podsticanje kulture čitanja

Instagram Printscreen/mybookgramm

Postavljanje klupa u obliku knjiga služi kao stalni podsetnik na važnost čitanja i književnosti u svakodnevnom životu. Ove klupe ne samo da pružaju udoban prostor za sedenje već i podstiču prolaznike da se zaustave, sednu i utonu u svet knjiga. Pored toga, lokacije na kojima su klupe postavljene često su povezane sa kulturnim i istorijskim znamenitostima, čime se dodatno promoviše bogata kulturna baština Madrida.

Edukativni aspekt

Kampanja „Sedi da čitaš 2024“ takođe ima edukativni aspekt, jer privlači pažnju na važnost pismenosti i obrazovanja. Promovišući čitanje na ovakav način, inicijativa nastoji da inspiriše mlađe generacije da razviju ljubav prema knjigama i kontinuiranom učenju.

Klupe u obliku knjiga u Madridu predstavljaju divan primer kako se urbanistički dizajn može koristiti za promociju kulture i obrazovanja. Ova ideja ne samo da pruža funkcionalan prostor za sedenje već i stvara mesto gde se ljubav prema knjigama može deliti i negovati. Bilo da ste stanovnik Madrida ili samo posetilac, ove klupe nude jedinstvenu priliku da se zaustavite, opustite i uživate u čitanju na otvorenom.

Izvor: Bookvar magazin/M.A.