Satira fest u znaku Dušana Radovića


Petnaesti međunarodni festival humora i satire “Satira fest”, u organizaciji Beogradskog aforističarskog kruga, biće održan danas u Maloj sali Kolarčeve zadužbine.

Ovogodišnji skup najboljih satiričara iz Srbije i inostranstva održava se pod geslom “Bio jednom jedan laf” i posvećen je 95. godišnjici od rođenja velikog književnika za decu i odrasle Dušana Radovića (1922-1984).

Na konkursu, koji je bio otvoren od maja do septembra, izabrano je tridesetak najboljih pisaca aforizama, satiričnih priča i pesama iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Švajcarske i Crne Gore, koji će pred publikom u Beogradu predstaviti svoja najnovija književna ostvarenja.

Žiri u sastavu Vesna Denčić, Slobodan Simić i Bojan Ljubenović odrediće i najuspešnije učesnike, pa će tako autor najboljeg aforizma dobiti nagradu “Vuk Gligorijević”, autor prvoplasirane satirične pesme nagradu “Rastko Zakić”, a plaketa “Satira festa” biće uručena autoru satirične priče koja se izdvojila književnom vrednošću.

Beogradski aforističarski krug od prošle godine dodeljuje i nagrade za satiričnu hrabrost i životno delo.

Prošlogodišnji laureati bili su televizijski voditelj Zoran Kesić i glumac Vlasta Velisavljević, dok će ove godine nagradu za satiričnu hrabrost dobiti glumac Sergej Trifunović, a nagradu za životno delo književnik Milovan Vitezović.

Priznanje “Zlatni krug” za afirmaciju satire u svetu poneće ravnopravno književnik i prevodilac iz Albanije Namik Dokle i čuveni ruski aforističar Arkadij Davidovič.

Održavanje “Satira festa” podržala je Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova.

Ulaz na manifestaciju je slobodan.

Izvor: Večernje novosti


PROČITAJTE I OVO:  Promocija romana "Zeleni oktobar"