Na ovogodišnjem 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga Kreativni centar predstaviće više od 70 novih i originalnih izdanja.

Urednički timovi Kreativnog centra, u saradnji s vodećim domaćim i stranim piscima i ilustratorima, tokom 2016. godine pripremili su veliki broj novih knjiga. Slikovnice, romani, radne sveske i priručnici, obogaćeni novim sadržajima i temama, nalaze se pred našim čitaocima s namerom da ih poduče, zabave i podsete na prave i trajne vrednosti. Na svim knjigama  radili su sa uverenjem da će njihove čitaoce poučiti novim znanjima, oplemeniti kreativnim idejama, ali i nasmejati, zabaviti ili zainteresovati za neka od važnih pitanja savremenog sveta.

KNJIGE ZA PREDŠKOLCE

Za najmlađe čitaoce od prve do treće godine pripremili su tri nove slikovnice (Zekina školica, Kucina školica i Macina školica) koje će roditeljima pomoći da od najranijih dana kod svojih mališana razvijaju ljubav prema knjizi.

Tri kartonske slikovnice iz edicije Otvori prozorčić (Boje oko nas, Gde stanuju životinje i Brojevi u cirkusu) namenjene su deci mlađeg predškolskog uzrasta. Vrednost ovih knjiga, pored njihove privlačnosti i edukativnosti, jeste i u tome što su delo domaćih autora – Dušana Pavlića, jednog od njihovih najboljih i nagrađivanih ilustratora, i Simeona Marinkovića, pisca više od stotinu dečjih knjiga.

Posebno su ponosni na knjige Šta je saznala bubamara mala i Šta je NOVO saznala bubamara mala Džulije Donaldson, jedne od najpopularnijih britanskih dečjih spisateljica. Ona je autorka popularne slikovnice Grozon (koja je proglašena za jednu od deset omiljenih slikovnica za decu u Velikoj Britaniji po izboru bibliotekara), objavljene u izdanju Kreativnog centra.

Kompjuteri i programiranje za decu veoma je korisna knjiga iz koje će deca, otvaranjem brojnih prozorčića, otkriti šta se dešava u unutrašnjosti kompjutera. Sve informacije u knjizi objašnjene su na jednostavan i razumljiv način.

Deci od pet do sedam godina namenjene su knjige sa prozorčićima – U pokretu i Životinjski svet, kao i dve superdžinovske bojanke Karneval i Selo. Ove velike bojanke neobičnog formata, dužine metar i po, mogu se staviti na pod ili na sto kako bi dete u društvu drugara ili sa članovima porodice moglo da boji crteže.

Jadni Petson i Petson kampuje dve su nove slikovnice u ediciji Petson i Findus. Čiča Petson i mačak Findus junaci su slikovnica poznatih širom sveta, a njihov autor je čuveni švedski pisac i ilustrator Sven Nurdkvist. Slikovnice o ovim junacima prevedene su na 44 jezika i do sada su prodate u više od osam miliona primeraka.            

Iz ponude izdvajaju  i dve radne sveske Mirjane Živković Kockice i bojice 1 i 2 koje predškolcima pružaju niz aktivnosti za vežbanje preciznosti, logičkog razmišljanja, opažanja i kreativnosti.

ČITAJTE  Predstavljena knjiga "Bio sam Titov špijun" Dragiše Ivelje

Dizajnom, ilustracijama i zanimljivim temama posebno se ističu knjige Cickove avanture i Put vetra. U slikovnici Cickove avanture tople i nežne priče Dane Todorović o prijateljstvu i ljubavi ispričane iz ugla jednog mačka praćene su divnim ilustracijama Bojane Dimitrovski. Knjiga Put vetra predstavlja jedinstveno ostvarenje – predivnu priču o vetru najznačajnijeg savremenog kineskog pisca književnosti za decu Cao Vensjuena ilustrovao je uspešni srpski ilustrator Aleksandar Zolotić.

KNJIGE ZA OSNOVCE

U seriji Svet je jedan (9–12 godina) objavljen je roman Nevaljalci poznatog češkog pisca za decu Miloša Kratohvila. Edicija Moj svet (12–15 godina), u kojoj objavljujemo zanimljive knjige poznatih pisaca za decu i mlade iz različitih krajeva sveta, bogatija je za tri izuzetna romana. Slamnata koliba delo je Cao Vensjuena, najpoznatijeg savremenog kineskog pisca za decu, ovogodišnjeg dobitnika prestižne Nagrade Hans Kristijan Andersen. Gejmeri i Neko te posmatra uzbudljivi su romani nemačkog pisca za mlade Olivera Ušmana.

Poznate knjige viceva Da pukneš od smeha veoma su popularne među decom školskog uzrasta. Za ovogodišnji Sajam knjiga pripremili su osam knjiga tematski izabranih viceva iz dosad objavljenih zbirki. Uz najbolje viceve i ilustracije Boba Živkovića mladi će otkriti novu dimenziju smeha.

Oko sveta kroz lavirinte, Najbolje igre na papiru i Zabavna tablica množenja sadrže mnoštvo zadataka, aktivnosti i igara koji pružaju dobru zabavu i mnogo izazova.

U zbirci Kad priča priču priča Vesna Vidojević-Gajović, pisac za decu i mlade, čitaocima upućuje poziv da zajedno pišu i dopisuju priče, otkrivaju i skrivaju značenja reči, rečenica i poruka koje one šalju. Belosvetska priča, Halapljiva priča, Šuškava priča i mnoge druge iz ove zbirke pravi su junaci koji nam pričaju svoje priče i pozivaju na razgovor, smeh i igru. Ova knjiga tako postaje prava mala radionica u kojoj su čitaoci koautori i tumači priča, te samim tim pri svakom novom čitanju one mogu biti nove i drugačije.

Mali kućni ogledi 4 donosi nove radosti za male radoznalce. Ova knjiga će im omogućiti da se još više približe nauci, koja poput vazduha prožima sve pore našeg života. Ogledi u knjizi prilagođeni su nastavnom programu osnovne škole, birani su prema kriterijumu lake i bezbedne izvodljivosti u kućnim uslovima, vrlo su ubedljivi i zanimljivi.

IZDANJA ZA TINEJDŽERE

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga Kreativni centar predstaviće četiri romana za mlade, koji su objavljeni u ediciji Tranzit: Dečak iz leda, Braća metalci, Umetnost neviđeno niskih očekivanja i Mi ostali samo živimo ovde.

Dijeta za tinejdžerke – UPS! je izuzetno koristan priručnik namenjen svim tinejdžerkama koje žele da vode računa o svom izgledu, to jest o svojoj težini – ali na ispravan način, onaj koji omogućuje pravilan rast i razvoj i ne ugrožava zdravlje. Plan individualne ishrane i vežbanja, uz neka nova znanja i veštine, mogu primeniti i same, s tim što se u knjizi nalazi i mnogo toga što će koristiti roditeljima koji žele u sve to da se uključe. Autorka dr Jagoda Jorga je specijalista za ishranu – suve naučne činjenice pretočila je u razumljiv i duhovit tekst, koji će pouzdano razrešiti mnoge dileme današnjih tinejdžerki.

ČITAJTE  Svetski hit "Problem tri tela" kineskog pisca Liju Cisina u knjižarama

KNJIGE ZA ODRASLE

Bojanke, pa i one za odrasle, već izvesno vreme svetski su trend.  Iz Kreativnog centra odlučili su da naprave nešto originalno, pa su dve bojanke koje predstavljaju – U đul-bašti i Šare za maštanje – inspirisane našim narodnim vezom i tkanjem i prebogatom narodnom baštinom iz naših krajeva. Autorka ovih bojanki je Mirjana Živković, vanredna profesorka na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Na Petom festivalu ilustracije knjige BookILL Fest u Novom Sadu (april 2016) autorka je dobila posebno priznanje za inovativni pristup u ilustrovanju knjige U đul-bašti.

Kreativni centar predstavlja i dva priručnika Alana Persija, pisca i novinara čije su oblasti interesovanja lični razvoj pojedinca i unapređenje svakodnevnog života, a specijalizovan je za literaturu za samopomoć. Svetsku slavu stekao je knjigom El Método Obama, a njegov priručnik Niče za osobe pod stresom postao je bestseler (u Brazilu je prodato pola miliona primeraka). Živi u Evropi, Japanu i Sjedinjenim Državama i stalno putuje u potrazi za inspiracijom. Učestvuje na brojnim seminarima i vodi različite radionice za samousavršavanje.

Niče za osobe pod stresom zabavan je i podsticajan priručnik u kojem je 99 maksima nemačkog filozofa primenjeno na različite situacije iz svakodnevnog života. Ničeova mudrost korisna je u traganju za razrešenjima mnogih problema u privatnom i poslovnom životu savremenog čoveka. Ova knjiga može nam pomoći pri donošenju teških odluka na važnim životnim raskrsnicama, u ponovnom sticanju samopouzdanja i pronalaženju pravih rešenja.

U knjizi Šekspir za zaljubljene Alan Persi govori o ljubavi između dva ljudska bića i o magiji koja je obavija, a vodič su mu citati iz Šekspirovih dela. Šekspirove reči ovde su podsticaj za to da ispitamo ljubavna osećanja iz različitih uglova – zaljubljenost na prvi pogled, ljubomora, melanholija, duga ljubav, nesrećna ljubav i umetnost zavođenja samo su neka od njih. Ovo je osvežavajuća i inspirativna knjiga za sve one koji ljubav shvataju ozbiljno.

ČITAJTE  Mario Vargas Ljosa potpisuje svoje knjige

PRIRUČNICI ZA RODITELJE, VASPITAČE I NASTAVNIKE

Budućim majkama namenjeno je izdanje Fit u trudnoći s pilatesom Tamare Ratković, diplomiranog profesora kineziologije i edukatora pilatesa. Autorka ističe da je vežbanje izuzetno korisno za svaku zdravu trudnicu, a pilates je jedna od najbezbednijih i najdelotvornijih fizičkih aktivnosti za period pre začeća, trudnoću i oporavak nakon porođaja.

Nevena Lovrinčević, psiholog i autorka mnogih korisnih priručnika, u svojoj novoj knjizi Noćno mokrenje daje odgovore na najvažnija pitanja o noćnom mokrenju, kao i praktične savete o tome kako da se roditelji sa svojim mališanom uhvate u koštac sa ovim problemom u pravo vreme i na pravi način.

Pružite detetu sto mogućnosti umesto dve jeste priručnik namenjen roditeljima, vaspitačima i drugim odraslim osobama koje žele da decu odgaje bez rodnih stereotipa. U njemu se opisuju konkretne svakodnevne situacije u kojima stvaramo devojčice i dečake i pokazuje način na koji se nevidljive društvene strukture, poput neravnopravnosti, mogu promeniti. Rodne zamke i teškoće analiziraju se u šest poglavlja, od kojih svako rasvetljava različite aspekte neravnopravnosti – u igri, u izgledu i oblačenju, u jeziku, u drugarstvu, u osećanjima i u odnosu prema sopstvenom telu.

Vaspitačima i nastavnicima pripremili smo nekoliko korisnih priručnika domaćih stručnjaka.

Korak po korak 5 Mare Šain i Slavice Čarapić nova je knjiga iz poznate serije priručnika Korak po korak. Knjiga će biti korisna svima onima koji rade po Pripremnom predškolskom programu jer pruža mnoštvo aktivnosti namenjenih deci za razvoj fizičkog i motoričkog, socijalno-emocionalnog i intelektualnog razvoja.

Škola i životne veštine adolescenata Slavice Čarapić praktičan je priručnik namenjen nastavnicima u srednjim školama koji tokom pripreme za nastavnički poziv nisu imali prilike da ovladaju nekim znanjima iz pedagogije i psihologije. U njemu će pronaći odgovore na mnoga pitanja koja se odnose na izgradnju odnosa s mladima i pružanje podrške adolescentima kako bi naučili da komuniciraju, rešavaju probleme, upravljaju učenjem, donose odluke i preuzimaju odgovornost za svoj život. U ovom priručniku i roditelji adolescenata mogu pronaći korisne savete.

Autorka Ružica Popović-Trbušković u priručniku Deca uče u prirodi ukazuje na značaj kontakta s prirodom i na važnost boravka i učenja u prirodnom ambijentu kao na preduslove zdravog odrastanja dece. Vaspitačima i učiteljima su u knjizi predložene raznovrsne igre i aktivnosti namenjene radu s decom uzrasta od 3 godine do 8 godina.

Priručnik Predškolac u svetu matematike profesora Mirka Dejića pomoći će svim roditeljima i vaspitačima da pravilno, korak po korak, razviju kod dece predškolskog uzrasta matematičke pojmove i da decu pripreme za polazak u školu.


Leave a Reply

Your email address will not be published.