Izdavačka kuća Akademska knjiga iz Novog Sada nedavno je objavila romansiranu biografiju Mileve Marić Ajnštajn i ja italijanske autorke Gabrijele Grejson.

O knjizi: Ciriška Politehnika 1896. godine. Početak ljubavne priče Mileve i Alberta. Dvadeset godina braka i fizike. Mileva Marić je jedina žena primljena na studije matematike i fizike 1896. Tih godina, ženama koje su želele da studiraju, naročito naučne discipline, život nije bio lak, ali Mileva je inteligentna, uporna, pripremljena i uspela je. Među njenim kolegama nalazi se i osamnaestogodišnji Albert Ajnštajn. Njih dvoje se zaljubljuju u školskoj klupi i uprkos teškoćama počinju da se viđaju. Mileva i Albert su se venčali i bili zajedno dvadeset godina. A sve to uz muziku, izlete sa sinovima, mentalne oglede, diskusije u kafeu Metropol i zajednička putovanja umom sve do nastanka specijalne teorije relativiteta. Potom sledi razvod koji će otvoriti novo poglavlje u Ajnštajnovom životu, poglavlje Nobelove nagrade i uspeha.

Gabrijela Grejson nam priča Milevinim glasom, kroz njen naučni mentalitet sačinjen od spiskova, klasifikacija, ljubavi ka brojevima, pravim uglovima, i sećanja na njihov porodični život, privatni život dva uma rođena za fiziku. U pozadini su društvo tog razdoblja i njihova želja da promene svet.

O autorki: Gabrijela Grejson je naučnica – završila je studije nuklearne fizike u Milanu i neko vreme radila u Parizu na projektu ubrzanja čestica – ali i spisateljica, novinarka, rediteljka i glumica koja se proslavila knjigama i monodramama o životu poznatih fizičara (pre svega Kvantnim monologom, izvela ga je više od 450 puta i predstave su svaki put rasprodate) kao i naučnim emisijama na nacionalnom radiju i televiziji RAI i kolumnama u uticajnom dnevnom listu Republika. Italijanski mediji nazivaju je „rok starom fizike“ i „revolucionarkom u popularizaciji fizike“.

„Ja sam fizičar i usvojim romanima pripovedam o fizičarima 20. veka na način koji su italijanske novine nazvale Grejson metodom : počinjem obilaskom mesta gde se radnja događa, istražujem, vodim inervjue. Od priča koje smeštam u romane pravim i pozorišne performanse i sama ih izvodim na sceni.Tako sam pored knjige Ajnštajn zauvek, posvećene ovom čuvenom fizičaru, napisala knjigu Ajnštajn i ja i Milevi Marić pa zatim i istoimeni monolog. Desilo se nešto divno: širom sveta zvali su me da ga izvedem, od Italije, pa do Beča, Ciriha, San Franciska…“

Comments

comments

Related Posts