U nedelju, 22. novembra, u sali pravoslavne crkve Sveti Nikola u Elkins Parku pored Filadelfije, srpskoj i američkoj publici predstavljena je knjiga “Tesla: Portret među maskama” kao i njen autor, poznati srpski pisac Vladimir Pištalo.

Autora je iz publike pozdravio i znameniti američki pisac, Ken Kalfus.

Bila je to prva prezentacija ove knjige u Filadelfiji, a predhodio joj je veliki broj prezentacija u raznim gradovima SAD, uključujući i nedavnu u Kongesnoj biblioteci u Vašingtonu.

Knjiga je objavljena u Srbiji 2008. godine i ubrzo postala bestseler. Dobila je NIN-ovu nagradu iste godine i vrlo brzo ušla u čitanke za srednje škole u Srbiji. Od tada je prevedena na desetak evropskih jezika. Prvo izdanje na engleskom jeziku, objavljeno 2015. godine u SAD, naišlo je na izuzetne ocene američke književne kritike i rasprodato je za manje od tri meseca.

Promociju ove knjige organizovala je i razgovor moderirala Danijela Milić, osnivač LeitmotivArts-a iza koje stoje mnogobrojni događaji koji imaju za cilj promovisanje naše umetnosti i kulture u dijaspori, uključujući i lik i delo Nikole Tesle.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da predstavljam autora tako velikog renomea kao što je Vladimir Pištalo. Ovo je bilo naše treće zajedničko predstavljanje i svaki put je nešto novo i drugačije i uvek nam se prošire vidici, kako književni tako i duhovni. Publika je i ovoga puta bila angažovana i pitanja su bila jako interesantna što uvek čini razgovor živahnim” – kazala je Danijela Milić.

Uvodnu reč dao je Ilija Šaula rekavši:

“Dakle, Vladimir kao istoričar i književnik uselio se u lik i delo najvećeg srpskog i svetskog naučnika Nikole Tesle, ta njihova duhovna srodnost izrodila je roman koji vjerno oslikava Teslin život, Pištalo svoj stil bazira na poslovičnoj temeljnosti u obradi istorijskih podataka koju spisateljska elegancija dozira na jedan nivo koji može biti prihvatljiv i onima koji se ne druže često sa knjigama. Iz dugog Teslinog životopisa hronološki su naslagani svi oni bitni trenuci njegovog života, a pisac je posebno vodio računa o smeštanju biografskih crtica u kontekst duha vremena u kome su one nastajale.”

Gosta je pozdravio i otac Milorad Orlić, rekavši da ne treba očekivati da Kinezi predstave našu kulturu. Mi sami treba da predstavljamo ono najbolje što imamo, jer će nas inače drugi predstavljati onako kako ne želimo.

Pištalo je čitao odlomke iz knjige, te potom razgovarao sa publikom i potpisivao svoje knjige. Prisutni su odista priredili topao prijem autoru, a Ilija Šaula pripremio je i zakusku od tipičnih jela iz Teslinog kraja.

U trenutku kad su izlazili iz sale, goste je sa ekrana pozdravio Novak Đoković, koji je podizao pobednički pehar na turniru u Londonu. Bila je to lepa završnica ovog posebnog književnog događaja.

Comments

comments

Related Posts