Roman “Sunce ovog dana, pismo Andriću” promovisan u Vašingtonu


U četvrtak 14. marta  američkoj čitalačkoj publici predstavljena je knjiga Sunce ovog danaPismo Andriću našeg uglednog pisca i dobitnika Ninove nagrade  Vladimira Pištala.  

U najpopularnijoj  knjižari-klubu u Vašingtonu Busboys and Poets okupila se brojna publika stalnih posetilaca i predstavnika srpskog Vašingtona.

Promociji je prisustvovao i ambasador Srbije u Americi gospodin Đerđ Matkovic sa suprugom i drugi predstavnici  amabasade u Vašingtonu, Obrad Kesic i krem srpske vašingtonske zajednice i njihovi američki prijatelji. Veče je odražao srpski kulturni klub Orfelin a vodila ga je Milena Trobožić Garfild, producentkinja nagrađenog filma “ Šavovi“. Pištalo je napravio paralelu između Ive Andrića i Federika Felinija i insistirao na strasti, iracionalnosti, i poeziji u Andrićevom delu.

U duhovitom monologu i kroz razgovor s publikom Pištalo je govorio o nastanku ove knjige, o svom ličnom odnosu s nobelovcem, kao i o svom doživljaju Andrića, koji, kako se sam autor izrazio, za njega predstavlja sponu između našeg orijentalnog nasleđa i evropskog pripadanja.

Pištalo je istakao da je želeo čitaocima da prikaže jednog drugačijeg, emotivnijeg i intimnijeg Andrića ali i da, oslanjajući se na Andrićeve citate kao polazište, istraži sopstvena razmišljanja o ovom vremenu novog kolonijalizma i ponovnom preispitivanju naših često suprostavljenih identiteta, koje je Andrić poput nekog, kako Pištalo kaže “neželjenog mosta“ spajao.


PROČITAJTE I OVO:  Predstavljena knjiga "Niz prugu" Jelene Nedić