Izdavačka kuća Booka upravo je objavila roman Kako biti oboje vodeće savremene škotske autorke Ali Smit. Za ovu knjigu ona je nagrađena prestižnom nagradom Kosta za britanski roman godine, a bila je uvrštena i u najuži izbor za nagradu Buker.

O KNJIZI

Džordž, kojoj majka iznenadno umre, odlazi na seanse kod školskog psihologa, vodi brigu o svom mlađem bratu i nastoji da se nosi s posledičnim alkoholizmom svoga oca. Priseća se putovanja u Feraru i majčine priče o skoro zaboravljenom slikaru Frančesku del Kosi. Frančesko se pak našao pred svojim sopstvenim delom ‒ portretom sv. Vinsenta Ferera ‒ koje posmatra jedan dečak. Razmišlja kako se njegov duh tu našao, iznosi događaje iz svog davno prošlog života u Ferari, i seća se kako se i zašto vezao za drugog jednog dečaka. Ali ljudi ‒ i pol kao takav ‒ nikada nisu samo ono što se čini da jesu. Ili mogu biti oboje…
Priča u dva različita vremena, s dva različita naratora: pomalo sitničavom šesnaestogodišnjakinjom koja živi u današnje vreme u Kembridžu i italijanskim renesansnim umetnikom, nepoznatim slikarom serije freski u palati Skifanoja u Ferari. S jedne strane bestelesno oko umetnika iz 15. veka, sa druge tinejdžerka zagledana u ekran; priča o umetnosti, vremenu, ljubavi i smrti.

Kuriozite je da je ovaj roman Ali Smit objavljen istovremeno u dve verzije ‒ u jednoj Džordžina priča ide prva, u drugoj knjigu počinje Frančesko…

KRITIKA O ROMANU

„Pročitala sam ovaj roman dvaput, u oba pravca, i shvatila ‒ i ne pišem to tek tako ‒ da je Ali Smit genije.“
Susan McCallum, LA Review of Books

„Kakvo uživanje! Remek-delo. Magično.“
Sunday Times

„Naslednica Virdžinije Vulf.“
The Telegraph

„Neobično… toplo, zabavno, prefinjeno, slojevito, inteligentno… Briljantno.“
The Spectator

„Kod Smitove je sve moguće, i stoga je ona jedan od najuzbudljivijih pisaca današnjice.“
Daily Telegraph

O AUTORKI

Ali Smit je vodeća savremena škotska spisateljica, rođena 1962. godine u Invernesu. Radila je kao predavač na jednom koledžu u Kembridžu dok se nije potpuno posvetila pisanju. Danas piše i za The Guardian, The Scotsman i Times Literary Supplement. Autorka je mnogih priča i romana, među kojima su i „Hotel Svet“ (nominovan za nagrade Orindž i Buker; dobio nagradu Enkore i nagradu Škotskog saveta za umetnost za roman godine), kao i romana „Slučajno“, za koji je takođe nominovana za nagrade Buker i Orindž. Živi i radi u Kembridžu.
Puni strasti i saosećanja, osvežavajuće domišljati i promišljeno razigrani, romani Ali Smit nemaju premca, a njihova krajnje originalna autorka pravo je čudo u književnom svetu. Delima koja neprestano dobijaju dobre kritike i pobuđuju rasprave, stekla je odanu čitalačku publiku, koju iznova očaravaju toplina, čovečnost i duhovitost njenog stila.

Comments

comments

Related Posts