Foto: Promo

Rezultati petog konkursa Biber


Žiri petog regionalnog Konkursa za kratku priču Biber, u sastavu Kalina Maleska, Lejla Kalamujić i Olja Savičević Ivančević, doneo je odluku o nagradama i izabrao je 25 priča koje će biti objavljene u višejezičnom zborniku.

Autorke i autori ovih priča su: Aida Šečić Nezirević iz Sarajeva, Albina Idrizi iz Gnjilana, Amina Kaja iz Prištine, Ana Jugo iz Beča, Ana Kutleša iz Zagreba, Andrea Hribar Livada iz Zagreba, Anica Marcelić iz Zaprešića, Ante Storić iz Šibenika, Dražana Marković Krezić, Dubravka Tintor iz Viškova, Dušan Radaković iz Zrenjanina, Ena Katarina Haler iz Zagreba, Ernad Osmić iz Brčkog, Goran Janković iz Ljubljane, Lana Bunjevac iz Zagreba, Lidija Deduš iz Varaždina, Miloš Perišić iz Aranđelovca, Naida Mujkić iz Doboja, Sanja Mučkajeva Vidanovska iz Bitolja, Senad Jusić iz Bugojna, Slađana Nina Perković iz Banja Luke, Srđan Miljević iz Beograda, Tena Lončarević iz Županje, Vasilije Perović iz Beograda i Vesna Todorovska iz Kumanova.

Prvu nagradu dobila je Ana Kutleša za priču “Doba linjanja”, druga nagrada pripala je Lidiji Deduš za  priču “Fertik”, a treća Milošu Perišiću za priču “Reči” i Antu Storiću za priču “Zemlja sreće”.

Biber je konkurs za kratku, angažovanu priču na albanskom, makedonskom, bosanskom, hrvatskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Peti konkurs Biber bio je otvoren od 10. 12. 2021. do 1. 6. 2022. Na konkurs su stigla ukupno 473 rada (387 na BHSC jeziku, 69 na makedonskom i 17 na albanskom jeziku). Tema konkursa je pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, a dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u „neprijateljskim“ cipelama, priče koje pomeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvesniju, bezbedniju i slobodniju budućnost za sve.

Konkurs organizuje Biber tim Centra za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.