Bibliofili koji dosta putuju znaju da knjige mogu pronaći na mnogim neočekivanim mestima kao što su šleperi, napuštene šupe i stari poštanski vozovi. One globtrotere koje put nanese u severoistočni Konetikat knjige mogu pronaći na mestu gde se, u normalnim okolnostima, očekuje samo topli obrok. Naime, restoran Traveler svojim mušterijama nudi da, nakon završenog obroka, sa sobom ponesu najviše tri knjige iz njihove ponude.

Traveler Food and Books na ovaj način u toku svake godine svoje mušterije usluži sa čak 100.000 knjiga.

Martin Dojl, koji je bio prvobitni vlasnik restorana, započeo je sa ovom praksom sredinom osamdesetih godina minulog veka kada je shvatio da je njegova lična biblioteka postala prevelika za njegov skromni dom. Obim biblioteke je držao pod kontrolom tako što je višak knjiga donosio u restoran i nudio ih mušterijama.

Restoran je 1993. godine promenio vlasnika, ali ne i običaj poklanjanja knjiga. Jedina promena je u tome što knjige sada doniraju biblioteke ili pojedine organizacije. Posetioci restorana mogu izabrati tri knjige, bilo da čekaju na obrok, bilo nakon obeda. Ako im tri knjige nisu dovoljne, mušterije mogu svratiti i u knjižaru koja se nalazi u prizemlju.

Ovaj restoran nije jedini koji uz obroke daje i knjige. Tako je, svojevremeno, lanac Mekdonaldsovih restorana na Novom Zelandu umesto Happy Meal igračkica delio knjige koje je napisao Roald Dal.

Izvor: Courant

Comments

comments

Related Posts