„Razgovori sa sobom“ – dirljiv roman o smislu života, ljubavi i smrti


Knjiga „Razgovori sa sobom“ vodećeg savremenog argentinskog pisca Andreasa Neumana, maestralno napisana emotivna storija o jednoj porodici suočenoj sa očevom bolešću, ispričana iz ugla sina, majke i oca, izlazi iz štampe ove sedmice.

Lito je upravo napunio deset godina. Njegov otac Mario je bolestan i boji se da ga sin neće upamtiti. Pre nego što za to bude prekasno, njih dvojica kreću na putovanje na kome će podeliti mnogo više od provedenog vremena i prostora u kamionu. Kad otac i sin zajedno odu – prvi, možda i poslednji put – reč uzima majka, koja i sama, tražeći leka neizvesnom čekanju, uleće u jedno drugačije, možda i opasnije istraživanje. Shrvana svešću o gubitku koji će uskoro uslediti, rešena da sopstveni život više ne pronalazi samo u knjigama koje strastveno čita, Elena se upušta u katartičnu avanturu koja dovodi u pitanje sve što je o sebi znala.

Ova potresna priča, na trenutke i perverzna i dirljiva, zadire u odnose Erosa i Tanatosa, pitajući, između ostalog: kako bolest menja način na koji razmišljamo, na koji osećamo, na koji doživljavamo sebe, druge, seks… Na smenu nežan i sirov, raspisan u tri glasa, roman Razgovori sa sobom neuvijeno postavlja neka od najtežih pitanja: porodičnih, partnerskih, roditeljskih, jednom rečju – ljudskih.

Jedna od najboljih knjiga 2012. godine, po izboru časopisu La Vanguardia.

„Darovit je. Pažljivom čitaocu neće promaći da je na ovim stranicama ne samo ispisana velika literatura već da ju je mogao napisati samo istinski pesnik. Književnost dvadeset prvog veka pripada Neumanu i njegovoj malobrojnoj braći po peru.“
Roberto Bolanjo

„Čudesno nadaren autor. Ovako podsticajna, intelektualna i duboko ljudska knjiga ne pojavljuje se često.“
The Independent

„Neuman je dobio pohvale od Bolanja, i lako je razumeti zašto: baš kao i on, meša ljubav i intrigu s ozbiljnim temama.“
Publishers Weekly

PROČITAJTE I OVO:  Knjiga o tome kako pretvoriti strah u životnu energiju

„Neuman obogaćuje književni jezik i na dobrom je putu da postane klasik.“
La Republica

Andres Neuman rođen je u Buenos Ajresu 1977. godine. Diplomirao je hispansku filologiju na Univerzitetu u Granadi, gde predaje hispanoameričku književnost. Sarađuje sa raznim listovima, kao što je kulturni dodatak ABCD las artes y las letras del diario ABC (Španija), časopis Revista Ñ dnevnog lista Clarín (Argentina) i list El País. Njegov blog Microrréplicas smatra se jednim od najboljih na španskom jeziku.

Priznat kao jedan od najzanimljivijih autora u poslednjih nekoliko godina, sa 22 godine objavio je svoj prvi roman, Bariloche, sa kojim je ušao u najuži izbor za nagradu Herralde i ubrao odlične kritike. Usledili su romani La vida en las ventanas (2002) i Una vez Argentina (2003). Njegov četvrti roman El viajero del siglo (2009) dobio je nagradu Alfaguara i istovremeno je objavljen u svim zemljama španskog govornog područja. Listovi El País i El Mundo uvrstili su ovaj roman među pet najboljih napisanih na španskom jeziku te godine. Iste godine za isti roman dobija Nagradu književne kritike koju svake godine dodeljuje Špansko udruženje književnih kritičara (AECL), i koja se smatra jednom od najprestižnijih književnih nagrada u Španiji. Autor je zbirki priča El que espera (2000), El último minuto (2001), Alumbramiento (2006) i Hacerse el muerto (2011).

Razgovori sa sobom (2012) je njegov, za sada, poslednji roman.