U petak, 01. juna sa početkom u 20 časova u Srpskom književnom društvu (Francuska 7) biće održana tribina Razgovori s razlogom: Nebojša Vasović „Golicač tabana“.

Na tribini će učestvovati Vasa Pavković, Danica Vukićević i Nadežda Purić Jovanović.

O knjizi: „Pesnički izraz Nebojše Vasovića raznovrstan je i bogat – Golicač tabana je zbirka napisana u različitim registrima. Tu je glas pesnika usamljenika, izopštenika, (ne)dobrovoljnog prognanika koji piše i ljute epigrame i kritike, i zajedljive pošalice ali i nostalgične i nežne osvrte na prošlost. Katkad u samo jednoj pesmi iza prividne jednostavnosti stihova možemo pronaći naslagane različite slojeve (oprečnih) značenja. Knjiga jeste podeljena u šest celina, ali one ne predstavljaju zadati okvir koji bi morao da se prati: u njima su pesme bliske po temama i motivima, ali se mnogi motivi ponavljaju i variraju i unutar drugih odeljaka. Svaka pesma zaustavlja i usmerava pažnju na sebe i često iznenadi neobičnom poentom, neočekivanim obrtom, promenom tona, samosvojnim/namernim raskladom. I pesničke forme raznovrsne su i osvežavajuće – od onih sa po nekoliko stihova u kojima se beleži jedna misao, sličica, sekvenca, preko srednjih formi sa vezanim ili slobodnim stihom, sve do pesama ’na narodnu’, ubrzanog ritma, nalik poskočicama.

Pesnikov pogled okrenut je, grubo rečeno, u dva pravca. Jedan vodi u budućnost, a tamo je očekivanje kraja, pomirenost sa smrću i njenom grotesknom dimenzijom. Druga strana gleda ka prošlosti, vlastitoj i nacionalnoj, odnosno njihovom prepletu. Iako su teme često u prisenku smrti, šaljiv ton, komični obrti, neobični iskazi, neočekivane polusloženice ne dozvoljavaju nam da ovu poeziju doživimo kao mračnu, naprotiv, više je to veseli potop, komični dans makabr, razigravanje jezičkih mogućnosti, poigravanje i sa sobom i sa svetom oko sebe.”

O autoru: Nebojša Vasović je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi„Jugoslovenske književnosti sa opštom književnošću“ 1978. godine. U Beogradu je radio kao slobodni umetnik: pisac, urednik, književni kritičar. Magistrirao je 1992. na „Novom Kalifornijskom koledžu“ u San Francisku (program: Poetics). Živi u Torontu (Kanada) od marta 1988. godine. Autor je sledećih knjiga:

Comments

comments

Related Posts