U četvrtak 11. maja 2017. sa početkom u 19 časova u Klubu knjižari Magistrala (Dom kulture „Studentski grad“) biće održan razgovor o romanima Biljane Jovanović Pada Avala i Psi i ostali.

Na tribini učestvuju Ljiljana Šop, Zvonko Karanović i Radmila Lazić.

 Pada Avala (1978) je prekretnička knjiga o pobunjeničkom duhu Beograda i jedan od najboljih romana prvenaca u srpskoj književnosti. Srpsko književno društvo dodeljuje nagradu s imenom Biljane Jovanović. Ove godine dobitnik je Žarko Radaković.

 Biljana Jovanović (1953, Beograd – 1996, Ljubljana) objavila je zbirku pesama Čuvar, romane Pada Avala, Psi i ostali, Duša jedinica moja, drame Ulricke Meinhof, Leti u goru kao ptica, Centralni zatvor i Soba na Bosforu, kao i antiratnu prepisku s Marušom Krese, Radom Iveković i Radmilom Lazić, Vjetar ide na jug i obrće se na sjever. Bila je potpisnica svih peticija 70-ih i 80-ih protiv represije komunističkog režima, članica prvog Odbora za zaštitu umetničkih sloboda, predsednica prve nevladine organizacije, Odbora za zaštitu čoveka i okoline, a 90-ih je bila među osnivačima UJDI-ja, Helsinškog parlamenta, Beogradskog kruga, Civilnog pokreta otpora, inicijatorka i učesnica svih mirovnih akcija. Osnovala je 1992. LUR (Leteća učionica, radionica) za kulturno i intelektualno povezivanje nekadašnjeg jugoslovenskog prostora.

Comments

comments

Related Posts