Razgovor o Danilu Kišu na dan piščevog rođenja


Arhipelag i Srpsko književno društvo organizuju razgovor Danilo Kiš ili poslednje pribežište zdravog razuma u ponedeljak 22. februara, na dan piščevog rođenja, u Srpskom književnom društvu (Francuska 7).

U razgovoru o književnosti Danila Kiša i njenim novim čitanjima učestvuju književni kritičari Tamara Krstić, Marija Nenezić, Mića Vujičić i Gojko Božović. Moderator programa je Dejan Simonović.

Posetioci će moći da čuju snimke Danila Kiša iz fonda Tonskog arhiva Radio Beograda.

Neposredan povod za ovaj razgovor jesu Dela Danila Kiša u 10 knjiga i Izabrani poetički spisi Danila Kiša koja je objavio Arhipelag, kao ekskluzivni izdavač dela Danila Kiša za Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Danilo Kiš je pisac koji ima ne samo tumače nego i čitaoce koje neprestano stiče i u novim generacijama. Upravo zato je neophodno da dela Danila Kiša stalno budu dostupna.

Knjige Danila Kiša, bolje od ma čega drugog, pokazuju da sve nije književnost, ali da književnost može biti najbolji deo našeg iskustva.

Delo Danila Kiša potvrđuje piščeve reči s početka osamdesetih godina o „veličanstvenom mehanizmu koji ne dozvoljava da se svet obesmisli, da reči izgube svoje značenje“.


PROČITAJTE I OVO:  Promocija knjige "Glasovi Žute sveske" Sonje Ćirić