Razgovor: Gordana Todorović, zagonetka naše poezije


U četvrtak, 16. maja sa početkom u 13 časova u kafe-knjižari Narodne biblioteke Srbije povodom objavljivanja trotomnih Sabrana dela Gordane Todorović biće održana razgovor na temu Gordana Todorović, zagonetka naše poezije.

U razgovoru će učestvovati prof. dr Goran Maksimović, prof. Jovan Pejčić, muzejski savetnik Jovan Mladenović i priređivač Milica Milenković.

Prema rečima priređivača i urednika, Sabrana dela Gordane Todorović vraćaju ovu nepravedno zanemarenu pesnikinju u glavne tokove srpskog pesništva.

Gordana Todorović (1933–1979) obeležila je srpsku književnost neosimbolizma, zajedno sa Brankom Miljkovićem, Vaskom Popom, Stevanom Raičkovićem i Ivanom V. Lalićem, ali je, za razliku od svojih generacijskih drugova, nakon smrti bila potpuno zaboravljena.

Prvi tom Sabranih dela obuhvata četiri pesnikinjine zbirke: Gimnazijski trenutak, Sunce, Srce zavičaja i Ponosno klasje; u drugom tomu su pesme iz zaostavštine i posthumna izdanja; u trećem tomu predstavljeni su esji, pisma, književna kritika, sećanja i bibliografija.


PROČITAJTE I OVO:  Zašto ne treba da budete savršen roditelj