Izdavačka kuća “Alan Ford” objavila je zbirku priča “Slutnja androida” Bobana Kneževića. Reč je o kolekciji koju čini 37 proznih dela fantastike napisanih od 1975. godine pa do kraja 20. veka.

Sam autor je insistirao da se u knjizi nađu gotovo sve priče koje je napisao tokom prošlog veka, u obliku u kome su nastale, bez ikakvih naknadnih uredničkih intervencija, kao svedočanstvo autorskom sazrevanju i traganju, ali i kao simboličko zaokruživanje jednog stvaralačkog perioda.

“Ovo je knjiga koja je trebalo da izađe u prošlom veku, ali evo je na kraju, u prvobitno zamišljenom obliku, da ostane kao svedok lutanja i usavršavanja”, napisao je Knežević u uvodnoj beleški. “Ipak, književnost nije matematika i ne meri se po proseku ni po količini, već se traže i pamte samo najbolja ostvarenja. A ja se nekako nadam da svoja najbolja dela tek treba da stvorim.”

U opširnom pogovoru, Zoran Stefanović ukazuje na to da ova zbirka predstavlja i osvrt na nekadašnju scenu fantastike i vreme u kome je Knežević kao jedan od najvažnijih aktera započeo novu izgradnju urušene domaće scene književne fantastike.

“Svojom otvorenošću zbirka ne čini samo dokument o ličnom poetičkom i zanatskom traganju, već zasigurno daje i zanimljivo svedočanstvo o jednoj važnoj epohi srpske fantastike. Dobu kada je ona ponovo pronašla sopstvene glasove u 1980-im i 1990-im, otresajući se nagonski od ideološke retardacije umirućeg titoizma, ali i epigonstva jednom prethodnom angloameričkom modelu. Uporedo sa tim, pregršt pripovesti svedoči i o glavnim misaonim opsesijama fantastike, tog svetskog podzemnog uma, u drugoj polovini XX veka”, istakao je Stefanović.

Izvor: Art-Anima

Comments

comments

Related Posts