Proslava nove zbirke poezije Dejana Matića


U petak, 03. juna u periodu od 19 do 21 čas u knjižari Srebrnog drveta i Trećeg Trga (Čumićevo sokače 13) biće upriličena proslava nove zbirke poezije Avgust Dejana Matića.

Ova knjiga otvara novu biblioteku Srebrnog drvetaJust poetry.

O knjizi: “Matićev Avgust prelijeva se iz okvira kalendara, odgovaran za svjetlom okupan dio chiaroscuro-portreta protagonista koji sazrijeva, oprašta se od mladosti ostavljajući istovremeno za sobom san o detinjstvu, i ispisuje usput suptilnu posvetu prošlom veku, godinama dečaštva. U tom ulasku u ovdje i sada pjesme nema ništa od velike geste, inzistiranja na čemu individualno specifičnom – u pitanju je nježni mig, odmahivanje i istovremeno pomazanje prošloga rafiniranom koprenom melankolije. Na fonu te izgubljene nevinosti, tog vremena kada smo slavili rođendane, ispisana je knjiga protegnuta između jadranskih pejzaža i urbanih veduta, širokim potezom skicirane impresije i stenografirane anegdote, intime i putopisnih krokija. Njezin rez u svakodnevicu maksimalno je neinvazivan, vodi u mir / ispražnjenost od ambicija. Takva, uostalom – na belutku ili betonu – i jeste neumoljiva jara avgusta.”

Marko Pogačar

O autoru: Dejan Matić, rođen 1979. u Kruševcu (Srbija). Diplomirao srpsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Poeziju objavljuje u književnim časopisima. Jedan od osnivača udruženja Treći Trg, direktor međunarodnog Beogradskog festivala poezije i knjige “Trgni se! Poezija” i glavni i odgovorni urednik književnog časopisa Treći Trg (www.trecitrg.rs). Poezija mu je prevedena na engleski, poljski, ruski, češki, makedonski, bugarski, rumunski, mađarski, katalonski, finski, švedski, španski, turski i danski jezik.

Objavio je knjige pesama: Između trideset treće i smrti (Društvo Istočnik, Beograd, 2013), dvojezično englesko-srpsko izdanje Between Thirty-Three and Death (Translated from the Serbian original by Novica Petrović, Treći Trg, Beograd, 2013) i Hostel (KOV, Vršac, 2014)

Dobitnik je nagrade “Miroslav Antić” za najbolju zbirku poezije (Između trideset treće i smrti) u 2013.

Član je Srpskog književnog društva. Živi u Beogradu.