Promocija zbirke erotskih narodnih priča “Čestoskok”


Promocija antologije bezobraznih narodnih priča „Čestoskok“ biće održana u četvrtak, 22. decembra od 18 časova u Delfi Caféu u SKC-u.

O ovom izuzetnom izboru erotskih narodnih priča govoriće dr Dušan Ivanić, profesor na Filološkom fakultetu, Dejan Mihailović, urednik u Laguni, i Ivan Zlatković, pisac i priređivač antologije. Bezobrazne priče kazivaće Milan Lukić, a za muzičku pratnju na gitari zadužen je Mihailo Zlatković.

Ovaj izuzetan izbor erotskih narodnih priča koje su se u srpskom narodu usmeno prenosile s kolena na koleno zabeležili su značajni sakupljači narodnog blaga, od Vuka Karadžića do novijih folklorista. Zbog svog sočnog i neuvijenog jezika, iako duhovite i umetnički uobličene u prave bisere kratke priče, one su teško sticale pravo građanstva i naklonost čednih čitalaca. Danas se, međutim, i ovi oblici nacionalnog folklora smatraju nezaobilaznim delom svake kulture.

Tako će današnji čitalac moći da se zabavlja u vrcavim primerima narodne mašte i inventivnosti i da uz nju zajedno otkriva šta najbrže raste, kako se izvodi ševelj-develj, kako su se ponašale vladike i popadije a kako knez Miloš. Na kraju knjige nalazi se rečnik manje poznatih reči, pa tako možete saznati šta je putka, durundalo, merak, doksat…

Ivan Zlatković je rođen u Nišu 1962. godine. Diplomirao je, specijalizirao i magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor, bibliotekar, urednik pojedinih časopisa. Do sada je objavio sledeće knjige: „Antologija narodnih pesama o Marku Kraljeviću“ (koautorska knjiga sa Milanom Lukićem), „Povratak“ (roman), „Epska biografija Marka Kraljevića“, „Šuma“ (poezija). Živi i radi u Aranđelovcu.


ČITAJTE  Oni su u užem izboru za 65. NIN-ovu nagradu