Promocija romana “Zovi me svojim imenom”


U četvrtak, 11. oktobra sa početkom u 19 časova u Poletu (Cetinjska 15) biće organizovana promocija romana Zovi me svojim imenom američkog pisca Andrea Asimana.

O knjizi će razgovarati filmski kritičar i urednik kulture u NIN-u Dragan Jovićević, književni teoretičar Igor Perišić i urednica u izdavačkoj kući Štrik Ljubica Pupezin.

O knjizi: Italija, 1983. Eliju je sedamnaest godina i leto već po običaju provodi u porodičnoj vili iz 17. veka, na samoj obali mora. Kao i svake godine, po pozivu, u vilu se na šest nedelja useljava mladi naučnik koji ima mogućnost da u očaravajućoj atmosferi, među intelektualcima i pod italijanskim suncem, pripremi svoj rad za objavljivanje. Zauzvrat, treba da pomaže Eliovom ocu, profesoru, oko korenspodencije i papirologije. A gost za to leto je dvadesetčetvorogodišnji Oliver.

Kaiboy, il muvi star, u razdrljenoj košulji i s tajanstvenim osmehom na preplanulom licu, Oliver se jednog dana, kao sam duh lepote i strasti, pojavljuje iz taksija, u drvoredu borova, i odmah osvaja sve svojom ležernom prirodom. Ali ono što će Oliver probuditi u Eliju biće mnogo više od obične simpatije.

Ako ste ikada osetili požudu koja vas je terala da preispitujete svaku reč, svaki pokret, svaki pogled osobe koja vam je srce srca, ako ste kao u groznici čekali da vam se obrati, prepozna vašu aluziju, odgovori na nju, uzvrati osmeh… Ako ste ikada bili zaljubljeni jednom i zauvek, onda je roman Zovi me svojim imenom napisan upravo zbog vas.

O autoru: Andre Asiman (1951) istaknuti je američki književnik, esejista i profesor književnosti. Doktorirao je komparativnu književnost na Harvardu, predavao je na Prinstonu i Bardu, dok danas predaje književnu teoriju i Marsela Prusta na Nujorškom univerzitetu. Za izuzetan naučni rad i doprinos umetnosti nagrađen je Gugenhajmovom stipendijom i stipendijom Centra Kalman za naučne radnike i pisce pri Njujorškoj biblioteci.

PROČITAJTE I OVO:  Zbirka priča jednog od najbitnijih modernista

Roman Zovi me svojim imenom dobio je nagradu Lambda