Promocija romana „U Velikoj perionici” Sofi Dol


Promocija romana U velikoj perionici u izdanju Kontrast izdavaštva biće održana 19. septembra u Krokodilovom centru (Karađorđeva 43) u 19 časova. Sa Sofi Dol razgovaraće Jovana Milovančević, književna kritičarka i urednica emisije Rimovanje” na Radio Beogradu 2.

Dva dana ranije, 17. septembra, Sofi Dol će učestvovati na Noći književnosti u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u okviru nedelje književnosti Kaleidoskopa kulture.

Roman U velikoj perionici je deo izdavačkog poduhvata Kontrast izdavaštva pod nazivom „Govorite li ženski?”, koji obuhvata sedam knjiga na sedam različitih jezika koje su pisale žene. Ovaj projekat afirmiše književnost kao osnaživanje žena i obuhvata dela značajnih autorki od početka XX veka pa do danas i deo je Programa Kreativna Evropa.

Roman počiva na tragičnim događajima iz autorkinog života i govori o izazovima sa kojima se suočavaju žene XXI veka. Kroz lik mlade spisateljice autorka postavlja mnoga pitanja o hrabrosti, ljubavi i procesu isceljenja, a samo jedno od njih glasi: može li pisanje biti lek za traumu?

Sofi Dol (Sophie Daull) je glumica i književnica rođena u istočnoj Francuskoj 1965. Studiranje muzike na Nacionalnom konzervatorijumu u Strazburu podstaklo ju je da se bavi mnogim umetničkim praksama. Autorka je romana „Camille, mon Envolée” (2015), koji je osvojio nagradu za najbolji prvi roman časopisa Lire, „La Suture” (2016) i „Au Grand Lavoir” (2018). Bavljenje pisanjem i glumom ne pretpostavlja interesovanjima u sferi obrazovanja i pedagogije. U okviru književnog programa regiona Il de Frans, nedavno je provela deset meseci koordinišući radionicu pisanja za zatvorenike Pritvorskog centra Melun, 40 kilometara jugoistočno od Pariza.