Promocija romana “Nasleđe” Vigdis Jurt


U petak, 29. jula sa početkom u 19 časova u kafe knjižari Štrik (Vlajkovićeva 7) biće održano predstavljanje knjige Nasleđe Vigis Jurt.

Roman Nasleđe bio je najčitaniji u Norveškoj te godine. Vigdis Jurt piše kao da reči dolaze pravo iz srca koje krvavi, njen stil je miran, pa zadihan, repetativan, pa oštar kao najpreciznija unutrašnja bol. Zato što tako piše o mraku usred kog niko ne želi ili nema snage da upali svetlo, zagrli, osudi, razume, potvrdi, Vigdis Jurt je svom romanu obezbedila status modernog klasika.

Nasleđe je najveća skandinavska književna priča u proteklih dvadeset godina, pored Knausgora, s čijim se delom često poredi. Kao i Knausgor, Jurt piše protiv represije, tabua, sa željom da se stvari nazovu pravim imenom.

Vigdis Jurt (1959) istaknuta je norveška autorka čije stvaralaštvo broji preko deset nagrađivanih romana. I kritičari i čitalačka javnost proglasili su roman Nasleđe za vrhunsko književno delo.

Roman je dobio Norwegian Critics Prize for Literature, a našao se u izboru za National Book Award, National Book Award for Translated Literature, kao i za Nordic Council Literature Prize.

Jedno od najstarijih pozorišta u Norveškoj, Den Nationale Scene, postavilo je adaptaciju romana Vigdis Jurt na scenu.

Vigdis Jurt živi u Oslu.

 


PROČITAJTE I OVO:  Trejler za TV seriju prema delima Džejmsa S.A. Korija