Foto: Promo

Promocija romana “Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate”


Promocija romana “Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate” Nađe Petrović u izdanju Geopoetike biće održana u sredu, 27. decembra u KC Grad u 19 časova.

U razgovoru o romanu če učesvovati književna kritičarka Jasmina Vrbavac, reditelj Stefan Arsenijević, izvršna urednica Geopoetike Jasna Novakov-Sibinović i autorka Nađa Petrović, dok će odlomke iz knjige čitati Alida Radaković i Marko Grabež.
U okviru promocije biće upriličeno i  otvaranje izložbe Tamare Tasić inspirisane romanom u 18:30, dok će muziku od 20:30 puštati  Marko Grabež (Koi Koi) i Nikola Čučković (proto tip).
Nađa Petrović (rođ. 1997) završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i master iz filmske i TV režije, na istom fakultetu.
Sa šesnaest godina osvojila je treće mesto na konkursu Mladi književni supertalenti kad joj je objavljen roman „To je to“. Njene priče objavljene su u zbirkama priča Priče sa gradskih ćoškova, Studentske priče i Mokri(n) čvor.
Po njenim scenarijima snimljeno je desetine kratkih filmova koji su prikazani na preko 100 festivala širom sveta i nagrađivani su na Sarajevo film festivalu, Les Arcs festivalu u Francuskoj, Martovskom film festivalu, Beldocs film festivalu.
Za film “Sve kako treba” dobila je nagradu za najbolji scenario na festivalu Bašta fest.
Režirala je kratke igrane filmove i kratki dokumentarni film “Drugi avgust”, koji je imao premijeru na Martovskom filmskom festivalu 2023. godine.
Živi i radi u Beogradu.
O romanu: Izdavačka profesija, a sa njom i uredničko zanimanje, svoj najdublji i najširi smisao postigne kada otkrije (ili do nje „samo“ stigne) novi, a zapravo samopotvrđujući književni glas. Takav, autentičan, vrcav, hrabar, mlad, a iz dubine miran… dođe, gleda vas u oči i kaže: Evo mene između sna i jave, radosti i bola, drskorsti i tradicije. Sav ja, sva ja.
To je glas Nađe Petrović, originalan, intiman, romantičan i surov, koji bi da prigrli, i samo njen. Solistički, sa skrivenim a glasnim horom koji je prati i podržava: to je vrsta mladosti koju književna scena
priželjkuje.
Vladislav Bajac
Ranjivo i snažno, razigrano i uznemirujuće. Izuzetan roman Nađe Petrović počinje kao tinejdžerska drama odrastanja, ali se brzo pretvara u uzbudljivu intimnu ispovest, lepršavu i poetičnu, a istovremeno dirljivu i bolnu. To je priča o dubokoj i suštinskoj krhkosti, o strahu od smrti, ali i strahu od života. Intenzivno ispričana, posebna i razarajuće emotivna, a opet uronjena u sve nesigurnosti, nestalnosti i lomljivosti duše jedne mlade devojke. U tom kontrastu, gotovo nespojivih stvari, Nađa Petrović gradi svoj izrazito poseban autorski svet, a njena proza nam direktno u lice, snažno i bez zadrške baca netaknutu i nedvosmislenu istinu. Istinu u koju ne možemo da ne poverujemo, jer ta istina izbija iz svake reči, misli, pogleda i uzdaha glavne junakinje romana. Autorka Nadja Petrović u ovom romanu hrabro i beskompromisno, a opet tanano i nenametljivo, razotkriva svoju dušu, rastavlja sopstveno biće na najsitnije komade, i to radi bez pardona, kao likovi omiljenog filma njene junakinje Sare – glavom kroz zid.
Srdan Golubović