Promocija romana „Kroz prstohvat cimeta“ Aleksandre Mihajlović biće održana u petak 11. decembra u 19 sati održati u Kući Đure Jakšića u Beogradu (Skadarska 34).

Osim autorke, o knjizi će govoriti i kritičarka Ljiljana Šop i istoričarka dr Suzana Rajić, a glumice Jasmina Večanski i Milena Predić će čitati odlomke iz romana.

Nakon promocije biće priređen koktel uz muzičku podršku akustičnog uličnog benda sHpiritus mOvens.

Kroz prstohvat cimeta, Aleksandra Mihajlović (2015.)

Bežeći od sopstvene savesti i sadašnjosti koja je okovana beznađem, Veles Petronijević, docent estetike i večiti hedonista, donžuanovske provijencije, u hotelskoj sobi u Italiji pronalazi prvo od mnoštva pisama davno upokojene srpske kraljice Natalije Obrenović čijom je sudbinom od detinjstva zaokupljen i proučava je sa posebnim zanimanjem. prepoznavši u Velesu tananu dušu koja nije onakva kakvom se prikazuje, nesmireni duh srpske kraljice vapi da se nekome ispovedi i pronađe spokoj. Ali ta pisma s onoga sveta dovode i Velesa do smirenja i preobražaja i on prihvata ono od čega večito beži – život stvarnosti i prekrasnu ćerku koju nije želeo, a koju je odgajila njegova sestra bliznakinja Vesna. Ludo zaljubljena u muža, koji se preko noći basnoslovno obogatio, Vesna ne sluti da se iza tog bogatstva kriju laži, prevare, ucene, ubistva i elitna prostitucija iz čijih kandži smrti će se jedva spasti Itana. Posle smrti sestre bliznakinje koja je ubijena u hotelu Moskva, Itana sanja samo o osveti i po cenu sopstvenog života razobličava mrežu najstarijeg zanata.

„Dinamična pripovest komponovana u ritmičnoj smeni četiri glasa koja svoje monološke forme utkivaju u svojevrstan dijalog koji će to uistinu postati tek na kraju, kada će svako načiniti pomak u samospoznaji i unekoliko promeniti sebe da bi razumeo i prihvatio druge.

Roman bez iluzija, alis tračkom nade. Kroz život koji liči na crnu hroniku, zrnce nade se ne probija kao optimizam verujućih naivaca, nego kao krhka mogućnost da ljudskost sačuva svoje lice kako bi svet uopšte opstao.“ Ljiljana Šop

O autorki

Aleksandre Mihajlović rođena je 1969. u Beogradu. Završila je Opštu i srpsku književnost sa srpskim jezikom na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde pohađa doktorske studije. Profesor je srpske književnosti i jezika u gimnaziji „Uroš Predić“ u Pančevu.

Bavi se proučavanjem srpske književnosti u kontekstu svetske književne baštine, slovenskom i grčkom mitologijom, kao i španskim jezikom i književnošću. Studije su joj objavljene u domaćim i stranim časopisima. Posebno polje interesovanja joj je poezija, koju objavljuje u periodici, zastupljena je u mnogim savremenim zbornicima a pesme su joj prevedene na makedonski jezik. Učesnik je brojnih domaćih međunarodnih kongresa i skupova (Kongresa Saveza slavističkih društava Srbije i Međunarodnog naučnog skupa u Sarajevu) i književnih kolonija – Književna kolonija na Pagu, u Biogradu na Moru, Rijeci i koloniji povodom osam vekova manastira Mileševa. Godine 2009. organizovala je koloniju posvećenu mladim šekspirolozima, a vodila je više turističkih i edukativnih programa u Evropi i Americi.

Prvi roman Zapričavanje. Zavaravanje. Zavarivanje. objavila je 2012. Govori engleski i nemački.

Udata je, majka Konstantina i Lukijana, živi u Pančevu.

Comments

comments

Related Posts