Promocija romana Kartonac Katarine Jovanović


U sredu, 3. avgusta, sa početkom u 19 časova, u umetničkoj galeriji i baru “Polet” u Cetinjskoj 15, biće održana promocija romana “Kartonac” srpsko-kanadske književnice Katarine Jovanović u izdanju izdavačke kuće “Factum”.

“Kartonac” je priča o Romima koji su živeli u nekadašnjem Karton Sitiju ispod mosta Gazela, sa fokusom na najmlađu generaciju koja traži svoje mesto pod suncem. Kako navodi beogradska književnica Milka Knežević-Ivašković, “Kartonac” je višeslojna socijalna i psihološka drama o ljudima sa margine, i temom koju do sada nije obradio nijedan savremeni srpski pisac.

Pre odlaska u Kanadu, Katarina Jovanović, diplomirani sociolog, radila je kao novinar u Radio Beogradu u Programu 202. Dobitnica je nekoliko prestižnih kanadskih nagrada u kategoriji književnosti za decu i mlade: Književne nagrade Britanske Kolumbije za 2009. godinu (BC Book Prize) i nagrade Čokoladni ljiljan (Chocolate Lily) za najbolji roman za omladinu za 2016-17. godinu. Živi i radi u Vankuveru kao profesorka i šefica Odseka za pedagogiju na Vancouver Community College.

Pored autorke, o knjizi će govoriti vlasnik izdavačke kuće „Factum“, Dušan Janić, književnica Milka Knežević-Ivašković, i autor naslovne fotografije, Goran Basarić.