Promocija romana “Dan kada je umro Sid”


U subotu, 21. decembra sa početkom u 19 časova u Dorćolskom narodnom pozorištu (Solunska 24) biće održana promocija romana Dan kada je umro Sid Zorana Aleksića.

U okviru promocije autor romana i glumica Dorćolskog narodnog pozorišta Dina Vučaj izvešće muzičko scenski performans u kome će kazivati odlomke iz romana. Pozdravnu reč reći će Filip Gajić, gazda pozorišta. Govoriće o romanu Bogdan Zlatić, filmski kritičar i scenarista, kao i Duško Đukanović osnivač izdavačke kuće Hoplit. Nakon svega – razgovor sa autorom i nezaobilazno druženje.

O knjizi: Marija, Jovana, Oskar i Kole su glavni likovi romana, zarobljenici u bizarnog ljubavnog četvorougla.

Oni su samo karikature, bledi odsjaj velikih, stvarnih i izmišljenih priča. Sudbine su im groteskne, komične i surovo tragične. Teže da budu originalni po svaku cenu i najčešće na svoju štetu. Mogućnosti su im ograničene a ideje besmislene, pa uprkos želji da žive kao njihovi idoli, oni su samo marginalci, nesvesni da su im sudbine unapred  determinisane. I dok kao marionete na površan način govore o velikim i uzvišenim stvarima, svako od njih tumara u svom svetu, svojevrsnom galimatijasu hispanoameričkih romana, rok muzike i umetnosti. Njihovi pokušaji da odrastu i dostignu zrelost čini beskrajni niz pogrešnih, čak devijantnih postupaka, čime daleko više podsećaju na neke junake filmova Eda Vuda, nego na antiheroje koje potajno oponašaju.

Priča je smeštena u prvu polovinu osamdesetih godina prošlog veka, ali eho tog vremena odjekuje i danas.

Dan kada je umro Sid je višeslojni roman koji će sve koji smognu snage da ga pročitaju do kraja nasmejati i (ili) uznemiriti. Ravnodušni sasvim sigurno neće ostati.

 


PROČITAJTE I OVO:  Danas se zatvara Međunarodni sajam knjiga