Promocija romana “Alma Maler”


Promocija romana „Alma Maler“ mladog makedonskog pisca Saše Dimoskog biće održana 10. februara od 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u.

O knjizi će govoriti urednik i prevodilac Zoran Penevski i autor Sašo Dimoski. Odlomke će čitati glumica Teodora Ristovski.

„Alma Maler“ je kratki roman i predstavlja emotivni monolog žene koja je posvetila život svojoj ljubavi. Zbog desetogodišnjeg braka sa introvertnim Malerom, Alma će se odreći svoje muzičke karijere, a nakon njegove smrti, uslediće veze sa arhitektom Valterom Gropijusom, slikarom Oskarom Kokoškom i piscem Francom Verfelom. Alma Maler je bila supruga, ljubavnica, muza, intimna prijateljica izuzetnih umetnika, pojava koja je obeležila jednu epohu svojom jedinstvenom dušom, otpornom na zaborav. Uz skoro poetsko preispitivanje junakinje, svaki čitalac zapitaće se kako doživljava ljubav.

Alma Maler: „U suštini, sve je oduvek bilo u vezi s tobom. Bila sam nesrećna okolnost za sebe, ali sam bila srećna okolnost za tebe. Da nije bilo tebe, nikad ne bih bila ovakva kakva sam. Ali da nije bilo mene, ti bi uvek bio Gustav Maler.“

Sašo Dimoski spada među najbolje mlade makedonske pisce. Dobitnik je više nagrada za svoja dela, a njegov lirski ton odveo je „Almu Maler“ na scenu Makednoskog narodnog pozorišta i u ruke američkih izdavača.


PROČITAJTE I OVO:  Književno veče Zorana T. Popovića-Aforizmi o muškarcima i ženama