U četvrtak, 7. decembra sa početkom u 18.00 časova u Maloj sali Kolarčeve zadužbine biće održana promocija knjige U kuhinji sa Zevsom Đorđa Pisareva.

Na promociji će govoriti: Franja Petrinović, Dobrivoje Stanojević, Nenad Šaponja i autor.

O knjizi: Šta se desi kada kuvaru oduzmete talenat za kuvanje? Ili piscu smisao za pisanje? Još ako je reč o daru iznad svih očekivanja, gubitak je neprihvatljiv.

Gospodin Veza, protagonista ovog nesvakidašnjeg romana i izvrstan kuvar, izgubivši svoje umeće, nosi se sa životnim porazom. Kroz niz recepata čitalac se otiskuje na plovidbu književnom čorbom, u potrazi za odgovorom na pitanje kako zapržiti dobru priču. Iz šerpe Pospane Ane, koja odmenjuje melanholičnog šefa kuhinje restorana Zevs, izviru jednostavna domaća jela sačinjena od pažljivo odabranih sastojaka.

Prateći tradicionalne savete i oslanjajući se na sopstveno iskustvo ili intuiciju, čitalac romana lako može da vidi literaturu kao jednu od poslednjih čovekovih granica.

Ispitujući čvrsto određen, sređen život sredovečnog junaka, u trenutku kada ga okolnosti remete i usmeravaju ka promeni, izmeštajući ga u kontekst van koordinata u čijim se okvirima do sudbonosnog trenutka kretao i promišljao o sebi i svetu, Pisarev ispisuje pomalo pomerenu priču o čovekovom preispitivanju sopstvene egzistencije. Veza između kuvanja i stvaranja ovde vodi ka problematizaciji zrelog doba, kada se sve čini zapečaćenim.
Ispisan sa punom svešću već sasvim ostvarenog, osobenog i darovito temperamentno situiranog pisca, roman U kuhinji sa Zevsom vrhuni kompletan Pisarevljev dosadašnji književni opus. Različiti nivoi njegovog pripovedanja pokazuju kako svet nije jednoznačan, pa čak i ako se bavi naoko jednostavnom temom.

O autoru: Đorđe Pisarev (1957), osim što kuva iz ljubavi i potrebe, prozni je pisac, urednik novosadskog Dnevnika, autor trinaest romana, pet zbirki kratkih priča, jedne zbirke eseja, laureat brojnih književnih nagrada…

Comments

comments

Related Posts