Promocija knjige “Zovite me Esteban”


U petak, 14. oktobara 2016. sa početkom u 19 časova u Domu omladine Beograda biće održana promocija knjige “Zovite me Esteban” Lejle Kalamujić.

Sa Lejlom će razgovarati Teofil Pančić i Tijana Spasić.

Knjiga “Zovite me Esteban” dobila je nagradu „Edo Budiša“ za najbolju zbirku kratkih priča u 2015. godini, a bila je i u užem izboru kao bh. kandidat za Evropsku književnu nagradu 2016. godine.

Priče u zbirci Lejle Kalamujić „Zovite me Esteban“ povezuje autobiografska potraga za majkom. Pisanje i imaginacija imaju presudnu ulogu u toj potrazi. Lik majke s odrastanjem pripovjedačice mijenja svoje lice i dobiva nove crte, izaziva neočekivane emocije. U takvoj pripovjednoj konstelaciji i rat dobiva dublju dimenziju od političke: rat kao nasilna negacija bliskosti, praznina koja se širi među ljudima, onemogućuje intimne veze i integraciju osobnog, unutarnjeg svijeta. Proza Lejle Kalamujić na svakoj razini nadilazi ispovjedno, dnevničko pisanje: suptilnom figurativnošću i intertekstualnošću autorica transformira autobiografske momente u rezonantne književne strukture. Knjiga „Zovite me Esteban“ nezaboravno je, potresno književno djelo.
(Komisija za dodjelu književne nagrade „Edo Budiša“)

Lejla Kalamujić je rođena 1980. godine u Sarajevu, gdje i danas živi. Završila je studij filozofije i sociologije. Autorica je zbirki priča „Anatomija osmijeha“ i “Zovite me Esteban”.


PROČITAJTE I OVO:  17. Festival evropske poezije u Beogradu "Trgni se! Poezija!"