Promocija knjige “The Box”


U subotu, 11. maja sa početkom u 19 časova u kljubu Polet (Cetninjska 15) biće održana promocija knjige The Box Slavoljuba Stankovića.

The Box je autorov prvi roman. Stanković je objavio i roman Split, napisao scenario za film The Box i animiranu seriju Knjiga utisaka (u saradnji sa Slavimirom Stojanovićem, animatorom Brankom Citlikom i Kojom iz Discipline Kičme).

Uradio je više stotina reklamnih kampanja za poznate domaće i strane brendove i specijalizirao oglašavanje na Univerzitetu umetnosti, nakon diplomiranja filozofije na istoimenom fakultetu i tri godine studija na Fakultetu političkih nauka.

Roman prvenac nastao je na osnovu Stankovićevog desetogodišnjeg pakerskog iskustva po ambasadama.

“Pakujemo sebe, pakujemo druge. Pakujemo sve. I pakujemo stalno. Koliko god da pakujemo, uvek postoji nešto što još nismo spakovali. To je, takođe, princip. Pakerski. Zato na početku svake selidbe napravimo kutiju, koja ostaje otvorena do samog kraja. Prva i poslednja. Za nju sam zadužen ja. Ja pakujem nekoliko kutija u isto vreme. Zovu me Cvrle. Na pakerskom Zwerle.”

Radnja se dešava u doba pre nego su Srbiju zadesile sankcije. Vladan, Bili i Cvrle rade kao pakeri za inostranu kompaniju. I lepo zarađuju. Svako od njih ima validne razloge zašto radi taj posao. Te 1991. godine, pakuju ambasade koje odlaze, ali i nove ogranizacije poput Crvenog krsta i raznih nevladinih organizacija.

“Bili ima dvadeset godina života. I duplo manje godina škole. Nadimak je dobio tako što mu se pokojni otac, dolazeći s posla, uvek raspitivao kod klinaca ispred zgrade – ‘debili?’ – što je u treznoj formi značilo ‘gde su oni moji debili?’. I to ne bez povoda. ” – Slavoljub Stanković, The Box


PROČITAJTE I OVO:  Festivali su važni da bi se ljudi sretali i gledali