U četvrtak, 12. decembra u knjižari Vulkan u Sremskoj 2 sa početkom od 18 časova biće održana promocija i potpisivanje knjige Poslednji muškarac Muharema Bazdulja. Tom prilikom, pored autora, prisutnima će se obratiti književni prevodilac, pesnik i esejista Vladimir Janković, filmski i knjževni kritičar Miroljub Stojanović i urednica Vulkan izdavaštva Marija Radić.

Romanom Posljednji muškarac Muharem Bazdulj je potvrdio zbog čega je jedan od najčitanijih pisaca današnjice. Ovo romaneskno ostvarenje razlikuje se od prethodnih pre svega po tome što je pisac uspeo da dočara tonalitet života. Reč je o distopijskom, futurističkom romanu, čija se radnja dešava u bliskoj budućnosti, tačnije 2027. godine, u Beču. Imaginarni svet u romanu sličan je našem, ali s jednom velikom razlikom. U tom svetu više se ne rađaju muška deca, stoga Posljednji muškarac predstavlja distopijsku viziju sveta bez sinova. Futuristička tematika je glavna karakteristika Bazduljevog novog dela, s obzirom da je pisac u dosadašnjem radu obrađivao aktuelne teme, kao i teme iz prošlosti. Doktorka Adamović, glavna junakinja romana Posljednji muškarac, doživela je najveći šok u svojih pedeset godina. U nastavku priče, Bazdulj nam majstorski pripoveda životnu priču doktorke Adamović, furiozno duhovito opisuje kakav biva svet kad se desi nezamislivo i sklapa distopiju kakva dosad nije viđena u srpskoj književnosti. U mnogo čemu drukčiji od prethodnih Bazduljevih romana, Posljednji muškarac vodi čitaoca od Sarajeva do Barselone i od Beča do Filadelfije, u zapletu koji podseća na vrtešku, uz pregršt lepih esejističkih pasaža nalik na pogled s visine na čaroban krajolik.

Pored toga što je izvanredan pisac, Muharem Bazdulj je i novinar i prevodilac. Objavio je petnaestak knjiga, najviše romana i zbirki priča. Njegove knjige prevedene su na engleski, nemački, poljski, ukrajinski, bugarski i makedonski jezik, a pojedine priče i eseji na još desetak jezika. Dobitnik je nekoliko književnih i novinarskih nagrada, među kojima su Stanislav Staša Marinković dnevnog lista Danas i Bogdan Tirnanić Udruženja novinara Srbije.

Comments

comments

Related Posts