Promocija knjige “Pismo za Estebana i druge priče”


U četvrtak, 17. septembra sa početkom u 20 časova u XL baru u Beogradu (Terazije 3, prvi sprat) biće održana promocija knjige Pismo za Estebana i druge priče.

Ova zbirka rezultat je konkursa koji su raspisali magazin Bookvar i Optimist magazin.

Na konkursu koji je trajao od 6. maja do 27. juna ove godine pristiglo je 6šezdeset i pet priča. Priče su tematski bile posvećene iskustvima gej muškaraca, lezbejki, biseksualnih, transeksualnih, transrodnih, interseks i queer osoba, a zajednički motiv svim pričama je španski sineasta Pedro Almodovar.

Uredništva Bookvar i Optimist magazina napravila su uži izbor za nagradu od trinaest priča koje su čitali članovi žirija, pisac Stefan Mihajlovski, prevoditeljka i urednica u izdavačkoj kući Studio Leo Branislava Erak i pisac i urednik Bookvar magazina Milan Aranđelović. Oni su odabrali u najuži izbor priče Pojedinosti u prikazu lica i tela Nikole Živanovića, Pismo za Estebana Nemanje Ilića, Almodovar Marije Krtinić i Anđelko Bojana Krivokapića, dok je za pobedničku izabrana priča Pismo za Estebana Nemanje Ilića. Novčani deo nagrade u iznosu od 200 evra sponzoriše XL bar iz Beograda.

Pisana poetskim stilom, ali bez imalo patetike, priča Pismo za Estabana otkriva onaj skriveni svet, svet običnih ljudi koji retko kada dobiju priliku da se o njima napiše roman ili snimi film. Autor priču smešta na marginu, možda i najboljeg, Almodovarovog filma Sve o mojoj majci, otkrivajući nam fragmente Estabanovog života. I ne samo njih. Priča se bavi potencijalom koji skriva svaki život, u ovom slučaju tragično okončan, budeći u čitaocu želju da ne odustane i da ne propusti nijednu priliku. Pismo za Estabana na najbolji način povezuje filmski svemir Pedra Almodovara sa običnim, ponekad, banalnim i možda manje zanimljivim, ali svakako životom vrednim življenja.

PROČITAJTE I OVO:  Konkurs "Najlepše fotografije s knjigom Arhipelaga"

Konkurs je sproveden uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, Službenog glasnika i XL bara iz Beograda.

Tokom promocije pored razgovora sa uradnicima, članovima žirija i pobednikom konkursa, biće organizovana podela primeraka knjige.