Promocija knjige o uspešnim naučnicama i profesorkama


U petak 16. oktobra u 19 sati u maloj sali Niškog kulturnog centra biće predstavljena monografija “Profesorke Univerziteta u Novom Sadu: Životne priče” koju je priredila Svenka Savić.

Osim autorke, koja je srpska lingvistkinja i profesorka emerita Univerziteta u Novom Sadu, na promociji će govoriti i Nevena Petrušić, redovna profesorka niškog Pravnog fakulteta u Nišu i asistentkinja na ovom fakultetu Natalija Žunić.

Knjiga obuhvata životne priče žena koje su imale ili još istrajavaju u uspešnoj akademskoj karijeri – naučnice i profesorke u različitim oblastima znanja, od humanistike i umetnosti, do tehnike i tehnologije.

Sudbine su razovrsne. Neke od žena potiču iz obrazovanih i imućnih porodica, neke opet iz siromašnih i slabo obrazovanih. Utoliko je i njihov put bio izazovniji i možda zanimljiviji – navodi se u opisu knjige.

Mnoge od njih, stoji u opisu, osim položaja nastavnice, dosegle su i visoke položaje u akademskoj zajednici, a neke su opet u različitim vrstama društvenog angažmana, žensko aktivističkim, antiratnim ili mirovnim našle dopunu za svoj naučni i nastavnički rad.

Izvor: Južne vesti


ČITAJTE  Ugledna književna nagrada "Svetozar Ćorović" za Slobodana Vladušića