Promocija knjige “Moždani udar: Vodič za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju”


Promocija knjige „Moždani udar: Vodič za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju“ biće održana u utorak, 14. marta od 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u.

O knjizi će, u okviru „Nedelje svesti o mozgu“, govoriti dr Milan Savić, neurolog i direktor Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“, dr Marjana Vukićević, neurolog i dr Dejan Munjiza, kardiolog.

Moždani udar je treći uzrok smrtnosti u razvijenim zemljama sveta, posle kardiovaskularnih i malignih bolesti, a drugi uzrok smrtnosti u celom svetu. Srbija se ubraja među zemlje s najvećim brojem moždanih udara i najlošijim ishodom – svakih dvadeset minuta neko u našoj zemlji doživi moždani udar, a na svakih sat vremena jedna osoba umre od ove bolesti.

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“ jedini je centar za lečenje moždanog udara u regionu i godišnje primi skoro 8.000 ljudi. Zbog toga su lekari ove ustanove odlučili da napišu ovaj Vodič i razjasne ljudima kako i zašto dolazi do moždanog udara, kako ga sprečiti i koje su njegove posledice. Osim toga, smatrali su da je neophodno da i onima koji se brinu o obolelima od moždanog udara pomognu savetima o prevazilaženju svakodnevnih problema s kojima se susreću.


PROČITAJTE I OVO:  Kreativni centar sedamnaesti put na Međunarodnom sajmu knjiga za decu u Bolonji