Promocija knjige “Misija: Muzej”


U sredu, 29. novembra u 19 časova u galeriji Artget (Kulturni centar Beograda, Knez Mihailova 6 ili Trg republike 5, I sprat) biće održana promocija knjige Misija: Muzej Ivane Nešić.

O knjizi: Anđela se suočila sa užasom srednjeg intenziteta: umesto da s drugarima igra igricu kao što je isplanirala, biva na prevaru odvučena u muzej. No, poseta muzeju će proći mnogo drugačije nego što je Anđela očekivala. Šta Anđelina igrica i Sava Šumanović imaju zajedničko? Koliko je zabavno igrati se loptom s malom Dubravkom? Šta se dešava kada mrtva priroda nije baš sasvim mrtva? Kuda su odleteli petlovi Paje Jovanovića? I najvažnije: Mogu li tri osnovca i jedna tetka, koja im zapravo nije tetka, pomoći muzeju da se izbavi iz velike nevolje?

Autorka Ivana Nešić poznata po hvaljenim i nagrađivanim knjigama Zelenbabini darovi i Tajna nemuštog jezika predstavlja nam svoj novi roman Misija: Muzej. Za razliku od prve dve knjige u kojima se bavi našom narodnom mitologijom i tradicijom, u novom romanu njena tema je srpsko slikarstvo.

U svom prepoznatljivom maniru uz preplitanje humora i male doze strave prisutne tu tek da nas uvuče u uzbudljivu avanturu, ona komponuje ovaj zabavni detektivski roman u kojem nas upoznaje sa delima i životima velikih slikara: Katarina Ivanović, Sava Šumanović, Milena Pavlović Barili, Nadežda Petrović, Paja Jovanović samo su neki od junaka koje srećemo u ovoj knjizi. Kao istoričar umetnosti i zaljubljenik u stvaralaštvo ovih umetnika ona će nam skrenuti pažnju na dve stvari: pre svega na sjajne i uzbudljive živote naših velikih slikara, poruke i ideje za koje su se borili, a potom i na stanje u kojem se nalaze današnji muzeji.

Ivana Nešić već se dokazala kao dobar pripovedač, o tome svedoče nagrade Neven i Rade Obrenović, kao i to što je knjiga Zelenbabini darovi uvrštena u obaveznu lektiru za 5. razred osnovne škole. Roman Misija: Muzej namenila je starijim osnovcima ali i svim mladim ljubiteljima likovnog stvaralaštva.

PROČITAJTE I OVO:  Petra i Nešo: "Napravili smo umetnost za poneti"

U knjizi su korišćene reprodukcije Narodnog muzeja uz ilustracije koje je uradio Boris Kuzmanović.

O autorki: Ivana Nešić, istoričar umetnosti i pisac, rođena je 1981. godine u Ćupriji. Inspiraciju pronalazi u doživljajima iz detinjstva, etnomitologiji Balkana, prirodi i pričama svojih najbližih. Urednik je dva bloga: Kulinarske čarolije zlog praseta i Obor čuda zlog praseta. Živi i radi u Beogradu. Za prvi roman Zelenbabini darovi dobila je nagradu Neven, a knjiga je uvrštena u lektiru. Nastavak tog romana – Tajna nemuštog jezika dobio je nagradu Zmajevih dečjih igara Rade Obrenović.