Promocija knjige “Kralj Milutin” Luke Mičete


Promocija knjige „Kralj Milutin“ Luke Mičete biće održana u utorak, 17. januara od 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u.

O biografiji svetog srpskog kralja govoriće istoričar Aleksandar Uzelac, istoričarka umetnosti Tamara Ognjević i autor. Odlomke iz knjige čitaće glumac Lazar Ristovski.

U srpskom narodnom pamćenju kralj Stefan Uroš II Milutin ostao je donekle u senci svog slavnog pradede Stefana Nemanje i unuka cara Dušana. Luka Mičeta knjigom „Kralj Milutin – biografija svetog srpskog kralja“ podseća na ovog izuzetnog vladara koji je na prestolu srpske srednjovekovne države proveo gotovo pune četiri decenije (1282–1321), duže od bilo kog Nemanjića. Oslikavajući presudne događaje, ličnosti i istorijske procese balkanske i mediteranske istorije toga vremena, autor podseća i da je u velikoj meri, upravo zahvaljujući Milutinovim državničkim sposobostima, Srbija tada izrasla u najmoćniju državu na Balkanu.

Na tragu svojih prethodnih naslova posvećenih Nemanjićima, Luka Mičeta u ovoj knjizi osvetljava složenu ličnost kralja Milutina, njegovu politiku, mnogobrojne brakove, ktitorsku delatnost, sudbinu njegovih moštiju, kao i spomene na ovog svetog kralja među savremenicima ali i kasnijim pokolenjima.


PROČITAJTE I OVO:  Jovica Aćin dobitnik Njegoševe nagrade za roman "Srodnici"