Izdavačka kuća Heliks će u utorak, 17. septembra u 18 časova, zajedno sa autorkom, Bjankom Belovom, predstaviti roman Jezero. Promocija će se održati u Biblioteci grada Beograda (Rimska dvorana).

Na promociji će govoriti autorka knjige Bjanka Belova, konzulka i diplomata zadužena za kulturu u Ambasadi Češke Republike Petra Feikova, književna kritičarka i urednica u Radio Beogradu Sanja Milić, prevoditeljka Tihana Hamović i urednica u izdavačkoj kući Heliks Katarina Ješić.

Roman Jezero je četvrti autorkin roman za koji je nagrađena prestižnom Evropskom nagradom za književnost, kao i nagradom Magnesia za knjigu godine.

Bjanka Belova je, kako mnogi evropski kritičari naglašavaju, jedna od najznačajnijih savremenih autorki. Neki su njenu prozu opisali kao „maskulinu, mušku prozu“, međutim ona sama se u tome ne pronalazi jer smatra svu prozu univerzalnom.

Glavni junak romana Jezero je dečak Nami, a radnja prati njegov duhovni razvoj i potragu za biološkim roditeljima. Lokacijski podeljen roman smešten je najpre u ribarsko selo „na kraju sveta“, a zatim u „Glavni grad“ u kome Nami nailazi na još veći i suroviji apsurd od onog koji je ostavio za sobom u selu. Fantastični elementi i (hiper)realizam prožimaju se sa podjednakom snagom i čine ovaj roman izuzetnim. Ruski vojnici, silovanja, „Duh jezera“, pijani ribolovci, prevaranti i prostitutke, dečja surovost, beda, prljavština, oskudica i preterano bogatstvo, upornost i istrajnost, bezuslovna ljubav – sve to i mnogo više obeležava ovaj roman kao obaveznu literaturu ove godine.

Bjanka Belova rođena je u Pragu 1970. Osim pisanjem proze bavi se prevođenjem i književnom kritikom.

Comments

comments

Related Posts