Promocija knjige “Dođi na jedno čudno mesto”


U četvrtak, 24. decembara u 13 časova u Kafe knjižari “Delfi” (Kralja Milana 48, ulaz iz Resavske) biće održana promocija knjige “Dođi na jedno čudno mesto” Vesne Aleksić.

Nov roman Vesne Aleksić donosi čitaocima autentičnu priču o događajima koji su se odigrali u Obrenovcu za vreme poplave dve hiljade četrnaeste godine. Priču nam priča glavna junakinja, trinaestogodišnja Nađa, a ona se prepliće i s glasovima članova njene porodice, brojnih varošana, kao i Tetoze, njenog najboljeg druga. Tako tri generacije iz različitih uglova pružaju čitaocima uvid u zastrašujuće i komične događaje koji su se smenjivali u tim danima i svojim komentarima, reakcijama i iskustvima slikaju pozadinski plan, odnosno, širi društveni okvir u kojem se odvija ova priča o odrastanju jedne tinejdžerke.

Svet viđen iz Nađine perspektive tih dana postaje poput vrtloga koji sa sobom, pored vidljivih tragova prirodne katastrofe, povlači i sva ona unutrašnja, nevidljiva previranja i pitanja koja se inače javljaju kod mladih na prelasku iz detinjstva u mladost. Preplitanje poznatih i nepoznatih emocija, nova spoznaja sebe i sveta oko sebe, prva ljubav – sve to Nađi donosi konačno prihvatanje promena koje dolaze sa odrastanjem. No, pitanja, preispitivanja i sazrevanja odigravaju se i u ostalim junacima ove priče i pokazuju kako u nekim prilikama nema velike razlike u načinu na koji doživljavamo svet koji nas okružuje, posebno kada nas dramatični spoljni događaji uslove da ponovo preispitamo vrednosti u koje verujemo i na taj način nas nateraju da rastemo i dalje, iako smo odrasli. U tom smislu posebno se izdvaja glas Nađine babe, zapravo druge glavne junakinje ovog romana. Mlada duhom, odrasla i na rokenrolu i na klasičnoj muzici, ljubiteljka lepe književnosti i stihova koje često citira, ali i psiholog po obrazovanju, ona je, pre svega, pravi pratilac i čvrst oslonac Nađinom odrastanju. Svojim pogledom na svet, visprenim komentarima, uklapanjima i neuklapanjima u aktuelne društvene norme, načinom na koji prepoznaje promene u svojim stavovima tih dana, Nađina baba često će nasmejati čitaoce, ali i naterati ih na pitanja i preispitivanja.

ČITAJTE  „Smejuljci” stvaraju čaroliju koja pomera granice mašte

Ujedno smešan i tužan, dinamičan i ultrauzbudljiv, kako to kažu tinejdžeri, ovaj roman jeste svedočanstvo o danima velike poplave, ali njegova trajna vrednost je u tome što će mlade čitaoce, ali i one starije, navesti da se pozabave svojim unutrašnjim svetom i tako saznaju nešto novo o sebi. Ili kako to sama autorka kaže: To je priča o čudnom mestu koje ne pripada nijednoj teritoriji, osim onoj unutrašnjoj, skrivenoj u svakome od nas. Čudno mesto može da bude pesma stare rok grupe, čudno mesto može biti i odsjaj Velikog medveda u vodi ili slika voljenog psa, čudno mesto može da bude i prazno gnezdo roda … čudno mesto je u svakom slučaju veliko bogatstvo. Ova knjiga će vas sigurno navesti na razmišljanje o tome gde je vaše lično čudno mesto.

Vesna Aleksić napisala je preko dvadeset knjiga za decu, među kojima su najpoznatije “Mesečev dečak”, “Zvezda rugalica”, “Ja se zovem Jelena Šuman”, “Marija Modiljani”, “Licitacija vetra”. Za svoja dela dobila je sve naše najznačajnije književne nagrade: nagradu Neven 1997, nagradu “Politikinog zabavnika” 1998, nagradu “Rade Obrenović” 1999, kao i nagradu Zmajevih dečjih igara za celokupno delo 2004. godine. Piše i drame, putopise, književne kritike. Kaže da pišući traga za najvećom tajnom − kako odrasti, a ne izgubiti dete u sebi